Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Lezing historie Sint-Petrusbasiliek

12-10-2016

Zaterdag a.s. lezing archeologische historie Sint-Petrusbasiliek

Aankomend weekend, 14 tot en met 16 oktober, zijn de Nationale Archeologie Dagen 2016. Tijdens deze dagen krijgt het publiek de kans om mee te kijken met wat er allemaal in de Nederlandse bodem verstopt zit en zat. Deuren die normaal gesloten blijven, gaan open en eenieder krijgt de kans om in de fascinerende wereld van de archeologie te stappen, ook in de gemeente Boxtel.

Op 15 oktober 2016 nemen sprekers Anneleen van de Water, archeoloog en Dick Zweers, bouwhistoricus bezoekers mee in de ondergrond en de geschiedenis van de Sint-Petrusbasiliek. De wondere wereld van de kerk en haar omgeving komt uitgebreid aan bod.  

De Sint-Petrusbasiliek neemt een bijzondere plek in binnen Boxtel. Zo torent de torenspits hoog boven alle Boxtelse daken uit en is daarmee echt een onmisbaar landmerk. Wikipedia begint het verhaal over de kerk als volgt: “De Sint-Petrusbasiliek te Boxtel is een laatgotische kruiskerk die gebouwd is in de 15de en 16de eeuw. De kerk is gebouwd op een kerkheuvel, wat een kunstmatig opgeworpen heuvel is. Deze was oorspronkelijk eigendom van de Heer van Boxtel. De kunstmatige heuvel was nodig omdat het gebied, waarop de kerk gebouwd werd, te moerassig was door haar ligging nabij de Dommel. De oudste vermelding van de kerk dateert van 1293.” 

Maar wat is hiervan juist? Tijdens de lezing krijgt u de antwoorden en worden de vele uitgevoerde (archeologische, bouwhistorische onderzoeken gepresenteerd.

Wat:    Lezing over de Sint Petrusbasiliek van Boxtel

Waar: Raadzaal gemeentehuis Boxtel (ingang aan de Dr. van Helvoortstraat 1 te Boxtel)

Wanneer: zaterdag 15 oktober 2016, van 13.45 tot 16.00u

Kosten: gratis


De Sint-Petrusbasiliek