Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Brief Caritas Letland

23-02-2017

Beste vrienden uit Nederland,

Namens de kinderen, tieners die onze speciale aandacht nodig hebben en hun families, de vrijwilligers en het Pastorale Huis voor de Jeugd van Caritas Letland, heel hartelijk dank aan alle ondersteuners van onze activiteiten voor hun gebed en financiële giften. Elke eerste zaterdag van de maand kunnen wij, dankzij jullie steun, de vreugde van het samen zijn ervaren, samen bidden, luisteren naar elkaar. kunnen we samen onze ervaringen delen en leren van elkaar.

De bijeenkomst in december was enigszins verschillend ten opzichte van de twee voorgaande keren omdat we samen het gemberbrood hebben gemaakt. Het leek wel op een workshop ter gelegenheid van Kerstmis! Het deeg rook verrukkelijk, de tafels waren versierd met gemberkoekjes en leek op een bakkerij van speciale gemberbroden. De jonge vrijwilligers waren nauwelijks in staat om de biscuitjes te bereiden en huis was vol van koekjes en vrolijke kindergezichtjes. De bijeenkomst werd besloten met een gezamenlijke maaltijd (agape) tijdens welke kapelaan Peter (Radio Maria)  in de vorm van een interview vertelde over de vreugde van de Advent in afwachting van de geboorte van het kindje Jezus. Tevens kwamen een broeder van Taizé en een aantal vrijwilligers op bezoek, die ons iets vertelden over de grote Europese jongerenontmoeting van de broeders van Taizé, eind december 2016 in Riga.

In januari waren we uitgenodigd om mee te doen op het ‘Hoedenbal’. Iedereen, de vrijwilligers, de kinderen en hun ouders brachten een zelfgemaakte hoed mee. We zongen verschillende liedjes en kregen allerlei opdrachten zoals het bouwen van een huis voor de ‘onzichtbare hoed’, het maken van een hoed die lijkt op een kandelaar om waxinelichtjes in te plaatsen, met de ‘feesthoed’ speelden we samen een spel en de ‘muziekhoed’ werd gebruikt om een lied te schrijven en te zingen. Het ‘Hoedenbal’ werd wel heel speciaal door de aanwezigheid van de bekende Letse zanger Janis Kursevs en aan het eind van de avonden werden de makers van de mooiste hoeden beloond.

In februari brachten we een bezoek aan de 2e school voor speciaal onderwijs in Riga. Het bezoek begon met de tovertrucs van Dante Pecol en daarna kregen we de gelegenheid om speciale ruimtes te bezoeken waar je tot rust kunt komen, terwijl in de tweede ruimte je mogelijkheid om je intellectuele capaciteiten te toetsen. De kinderen werden steeds begeleid door jonge vrijwilligers. Sommige kinderen vonden het balspel leuk, anderen de computerspelletjes en weer andere de meer actieve en muzikale spellen. Sommige probeerden alles uit. Terwijl de kinderen aan het spelen waren konden de ouders praten met pastoor Modris alsook een gezinspsycholoog.

Begin februari kregen we ten slotte de mogelijkheid om mee te doen aan een uitwisselingsproject van ‘Geloof en licht’ in Litouwen. Deze beweging brengt mensen met een beperking, hun ouders en vrienden bij elkaar en ze is gesticht door Jean Vanier, de stichter van de Arkgemeenschap. De Litouwese coördinatrice Silvia Knezekite presenteerden de uitgangspunten en de werkzaamheden van de beweging en wij kregen de gelegenheid om nader kennis te maken met ‘Geloof en licht’. Alle deelnemers van het festival dat georganiseerd werd door de genoemde beweging baden tot slot voor Letland.

Dank je wel dat door jullie hulp, wij in staat zijn om het goede in deze wereld te bevorderen! Moge Gods zegen ruste op jullie allen en de families!

Caritas Letland


Bezoek aan 'Geloof en licht' in Litouwen....