Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

De belofte van de Helper....

20-05-2017

Afstand of nabijheid

Helpen, wat betekent dat? Je kunt iemand al helpen door het uitspreken van ondersteunende en of bemoedigende woorden, hetgeen Jezus vandaag doet. Je kunt daarentegen de medemens ook helpen door hem of haar de hand te reiken in concrete daden van naastenliefde. En je kunt iemand helpen door er samen voor te gaan staan, schouder aan schouder. In alle gevallen bouw je gemeenschap tussen mensen op. God wil ons vandaag bij monde van Jezus die hulp, bij het opbouwen van de Kerk, bieden in de ‘Helper voor altijd’ dat is de heilige Geest…

De diaken Fillipus verricht in Samaria bij de opbouw van de Kerk goed werk en zelfs zodanig dat de apostelen, Petrus en Johannes afvaardigen om deze missie te bekrachtigen. Immers velen zijn op de verkondiging van Fillipus tot het geloof gekomen en hebben zich laten dopen. Beide apostelen bidden voor hen, leggen hun de handen op waardoor zij de heilige Geest, de innerlijke Helper, ontvangen die hen bemoedigt en vol zal doen houden bij weer en ontij want dat er verzet en strijd zal komen staat als het ware al in de sterren geschreven…Immers de leerling staat niet boven zijn meester.

De apostel Petrus schrijft iets soortgelijks in zijn eerste brief. Hij zegt: ‘Houd de naam van Jezus Christus in ere’ want het zal je heiligen, goed en sterk maken voor de strijd van het geloof waarin je gevraagd wordt rekenschap af te leggen. Dit alles gaat al dan niet gepaard met lijden en de Helper, zo mag je tussen de regels doorlezen, zal je daarin bijstaan en ondersteunen…

Jezus stelt in de aanloop naar zijn afscheid dat de liefde tot God door het onderhouden van de geboden – wat is dat anders dan het onderhouden van de liefde tot God en de naaste – je overeind zal doen blijven in het geloof, in het leven. Deze woorden impliceren een strijdende en overwinnende Kerk. Tegelijkertijd belooft Hij een andere Helper, de heilige Geest die de apostelen en de leerlingen van alle tijden, dat zijn wij, zodat we samen de verspreiding van het Evangelie ter hand zullen nemen. Door het zenden van de heilige Geest is Jezus op innerlijke in plaats van uiterlijke wijze bij en met ons. Zijn naam is immers Emmanuel of ‘God met ons’. En dat sluit wonderwel aan bij zijn uitspraak van vorige week dat wie in de Zoon gelooft in de Vader gelooft en dat wie de Zoon liefheeft, de Vader liefheeft. Dan zullen zij beiden bij ons ‘inwonen’. Vandaag voegt Hij hieraan toe dat er een andere Helper zal worden gezonden. Als we ook Hem aannemen in geloof dan zal Hij van harte onze leidsman zijn en daarmee evenzeer inwonen. Zo kunnen we in ons leven iets van de nabije en drieëne God ervaren. De Westerse Kerkvader Augustinus zei het lang geleden zo: ‘Intimior intimo meo’… dat is ‘God is mij meer nabij dan dat ik mijzelf nabij ben’….

Bemoedigende woorden hebben we mogen vernemen! Laten we ze koesteren en gehoor geven aan de uitnodiging van God om net zoals de apostelen met Pinksteren, open te staan voor de heilige Geest zodat we samen kunnen gaan voor de opbouw van de Kerk...Amen.


Ga rechts af naar onze nabije God....