Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

De verborgen schat

30-07-2017

Wat is wijsheid?

Ging het in het Evangelie van de vorige zondag over het geduld, vandaag gaat het over de wijsheid. Opnieuw helpt Jezus ons met behulp van parabels of gelijkenissen op weg om zijn boodschap te kunnen verstaan. Als wij aan wijsheid denken komt wellicht het eigenwijs zijn als eerste bij ons naar boven. Daarover gaat het vandaag echter niet en ook niet over het louter verstandelijke of rationele want wat wij mensen onder de wijsheid verstaan is veelal doorspekt met een ruime mate van levenservaring. De wijsheid van God daarentegen is van alle eeuwigheid en is gericht op de essentie van het leven. Maar wat is de essentie van het leven? Dat kan immers voor iedere mens verschillend zijn. Op onze zoektocht naar wijsheid wil Jezus ons leren dat als het gaat om de essentie van het leven, om de wijsheid van God, dat wij prioriteiten moeten leren stellen…

Laten we eens gaan kijken naar het levensvoorbeeld van de jonge koning Salomo die het grote rijk van zijn vader David georven heeft en het moet besturen. Hoe gemakkelijk was het voor hem geweest om aan God, macht, rijkdom, een lang leven en of de dood van zijn vijanden te vragen! Hij doet het echter niet...Nee, hij verzoekt daarentegen om een opmerkzame geest om recht te kunnen spreken en om een onderscheid te kunnen maken tussen goed en kwaad. Ik denk dat wij zijn keuze, ook in onze tijd, als wijsheid kunnen bestempelen want ze roept respect op bij God en ontzag bij mensen...De apostel Paulus gaat als het ware in zijn brief aan de christenen van Rome, in de geest van het Evangelie, een stapje verder en bepleit de liefde tot God. En deze liefde is onlosmakelijk verbonden is met de liefde tot de naasten. Net zoals Salomo stelt Paulus, eeuwen later, duidelijk prioriteiten in zijn leven en in datgene wat hij de mensen op zijn missiereizen door het Middellandse zeegebied, voorhoudt…de liefde en de wijsheid van God.

Vorige week hield Jezus ons de gelijkenissen van het tarwe en het onkruid, het kleine mosterdzaadje en de drie maten gist voor om ons het belang van het geduld van God met ons mensen maar ook met onszelf en elkaar, uit te leggen. Deze keer gebruikt Hij de parabels van de verborgen schat in de akker, de kostbare parel en het sleepnet met allerlei soorten vissen om ons de wijsheid van God uit te leggen. Het Evangelie, het woord van God, dat we gehoord hebben hebben, wil ons als pelgrims in geloof onderweg,inspireren en tot nadenken stemmen zoals Antonius de woestijnvader, Franciscus van Assisi, Augustinus van Hippo en Theresia van Lisieux. Voor hen betekende het horen van de woorden van het Evangelie, geïnspireerd door Gods Geest, een herboren worden of simpel gezegd: ze hebben prioriteiten in hun leven gesteld net zoals de apostel Paulus en koning Salomo…

De ‘loonarbeider’ die de verborgen schat vindt, verkoopt alles en koopt het stuk land. De koopman verkoopt, mogelijk op de markt, alle parels en koopt die ene kostbare parel. In het Onze Vader bidden wij ‘Uw naam worde geheiligd. Uw koninkrijk kome. Uw wil geschiedde op aarde zoals in de hemel...’ De woorden vragen om een duidelijke prioriteitenstelling van onze kant. Ze vragen om een loskomen van onszelf en het aardse en een op de eerste plaats gericht zijn in liefde op God en de medemens want dan verwerven wij wat in Gods ogen van grote waarde is, wat in zijn ogen wijsheid is en de rest, zegt Jezus, zal hen gegeven worden….

Tot slot: de mens die zich geroepen weet tot het priesterschap, het religieuze of seculiere leven; het echtpaar dat het gereserveerde geld voor een tweede auto besteedt aan de hulpbehoevenden in nood; en het jonge meisje en de jongeman die God om hulp en zegen vragen in hun keuze voor elkaar, weten zich allen geïnspireerd door Gods Geest om te doen wat in zijn ogen wijsheid is en grote waarde heeft… Laten wij bidden dat zij niet bezwijken onder de druk van de medemensen om hier van af te zien omdat deze mensen niet begrijpen wat hen beweegt maar dat zij een voorbeeld zijn om oog te krijgen voor de wijsheid van God. Amen.