Sint-Willibrorduskerk Esch
A | A | A

nieuws

Roepingenzondag...

21-04-2018

De goede Herder leidt de kudde

Het is nu ruim 20 jaar geleden dat de woorden uit Johannes 21 tot mij leken te spreken. In dit hoofdstuk van het Evangelie vraagt Jezus tot driemaal toe aan de apostel Petrus ‘Simon, zoon van Johannes, heb je Mij lief?’ Wat antwoordt en doe je dan? In mijn geval was het een priestervriend raadplegen om je daarna te bezinnen op zijn antwoord om naar het seminarie te gaan en door uiteindelijk dit dan, al was het in twee stappen, ook te doen. De goede herder in totale zin navolgen, dat is wat sindsdien mij devies is... Het is ergens net zoals bij Maria: een ja zeggen tegen de God de Vader, het ontvangen c.q. navolgen van de Zoon met de kracht of de genade van de heilige Geest.

Bij de wonderbaarlijke genezing van de lamme door de apostel Petrus vragen de mensen zich af door welke kracht dit gebeurd is. Hij krijgt samen met de apostel Johannes de gelegenheid om te getuigen en te vertellen over Jezus, de gekruisigde en verrezen Heer, om duidelijk te maken dat dit wonder in naam van Jezus Christus is verricht en niet door eigen kracht. Dit alles is een uitnodiging tot geloof en het volgen van de Heer waarop de apostel Johannes in de 2e lezing verder borduurt…

Het geloof hechten aan de boodschap van Jezus, die gezonden is door God de Vader, maakt ons tot kinderen van God en vrienden van Jezus die Hem kennen, dat is beminnen. Wij zijn niet van de wereld omdat wij de liefde tot God en de naaste betrachten en ons daardoor niet allereerst laten leiden door louter eigen belang. Wij hebben onze hoop gericht op een toekomst met God in het eeuwig leven...en dat is alleen maar mogelijk door een totale en onvoorwaardelijke inzet en overgave aan de missie van de goede herder, Jezus zelf.

Herders spelen al vanaf het begin van het Oude Testament een rol in de geschiedenis van God en mensen. Denk maar eens aan Abel, de Aartsvaders, aan Mozes en koning David. Het zijn allemaal herders naar Gods bedoelingen. Woorden zoals ‘De Heer is mijn herder, niets kom ik tekort’ van koning David in psalm 23, ‘Ik zal omzien naar mijn schapen, zoeken naar de verdwaalde schapen en ze terugbrengen bij de kudde’ van de profeet Ezechiël in het Oude Testament maar ook het ‘Ik ben de Goede Herder. De Goede Herder geeft zijn leven voor zijn schapen’ van Jezus, Gods zoon, zeggen genoeg over de zorg en betrokkenheid van God op ons mensen want Hij is de schepper. De huurlingen daarentegen, zijn geen ‘eigenaar’ van de schapen. Zij zijn slechts betaalde knechten die geen hart hebben voor de schapen en er bij het eerste beste gevaar vandoor gaan en de kudde in de steek laten maar ‘Christus heeft die druppel bloed voor mij vergoten’, zegt de 17e wetenschapper Blaise Pascal terecht…. En dat is heel wat anders dan een behoorlijk aantal van de religieuze gezagshebbers en herders in de tijd van Jezus alsook in onze tijd die alleen maar bezig lijken te zijn met hun carrière en of met het verdedigen van hun eigenbelang… Maar heeft Jezus niet gezegd ‘Zie Ik zend u als schapen tussen de wolven’ en schrijft de apostel Paulus bij zijn afscheid in Efese niet “Grimmige wolven zullen komen na mijn vertrek’...Kortom de missie van het Evangelie is geenszins ongevaarlijk maar er staat ook een ongekende beloning tegenover, het eeuwig leven….

Een herder zijn in navolging van de Goede Herder vraagt alles, is een totale overgave en dienstbaarheid aan de boodschap van liefde die God voor ons bestemd heeft. En laten we wel wezen, we mogen dit doen met de hulp van zijn genade maar ook met de inzet van al onze talenten...Herder zijn is in de strikte zin van het Evangelie echter niet alleen weggelegd voor degenen die tot het priester of diakenambt geroepen zijn maar voor ons allemaal in ons mens en christen zijn naar het beeld en de gelijkenis van Jezus, de Heer en onze Redder.... Amen





Doneer

Onderhoud begraafplaatsen

We eren onze overledenen

advertentie
overlijdensberichten
  • Er zijn geen berichten
huwelijksberichten
  • Er zijn geen berichten
doopberichten
  • Er zijn geen berichten
vragen & antwoorden
contact

Sint-Willibrorduskerk Esch
Dorpsstraat 8
5296 LV Esch

T. 0411 - 67 22 15
F. NL57 RABO 01 55 40 07 89
E. info@heilighartparochie.nl