Sint-Theresiakerk Lennisheuvel
A | A | A

nieuws

Overweging woco-viering van 11 dec.

13-12-2016

De overweging, die is uitgesproken op 11 december 2016 vanwege de derde zondag van de Advent in het A-jaar

Vorige week hoorden wij hoe Johannes de Doper een strenge en veroordelende Messias aankondigde: "Elke boom die geen goede vruchten draagt, zal Hij omhakken en in het vuur werpen! In sommige teksten van het Oude Testament werd de komst van de Messias inderdaad beschreven als een verschijning met schrikwekkende macht.

Vele Joden - en ook Johannes - schijnen zo’n  Messias te hebben verwacht een dreigende en veroordelende Rechter die de onrechtvaardigen in de wereld streng aanpakt en de zonde uitroeit. Vandaag horen wij Johannes opnieuw, maar nu nadat Jezus reeds een hele tijd als Messias was opgetreden. Maar hoe had Jezus dat gedaan?
Hij had zieken genezen, arme vissers tot leerlingen gekozen, gegeten met tollenaars, zondaars en slechte vrouwen. Jezus had Zich dus helemaal niet gedragen als een veroordelende Rechter, zoals Johannes dat van Hem verwachtte, maar als een liefhebbende Redder. Het is dan ook begrijpelijk dat Johannes in een crisis raakt. Zelf in de gevangenis geworpen, vraagt hij zich af of hij zich niet in Jezus heeft vergist. Hij stuurt daarom leerlingen om Hem te vragen: "Zijt Gij wel de echte Messias, Gij, die geen geweld gebruikt en geen veroordelingen uitspreekt, maar geduldig en barmhartig zijt?" 
Jezus’ antwoord is verrassend. Hij zegt alleen: Kijk gewoon naar wat ik doe en hoe ik de mensen verander. Blinden verlos ik van hun uitzichtloosheid en lammen van hun onbeweeglijkheid; Melaatsen bevrijd ik uit hun sociale verbanning en doven kunnen de klanken van de wereld en de liederen van de liefde weer horen; zelfs wat dood is richt zich weer op en begint een nieuw leven, en aan de armen verkondig ik de goede boodschap. 

In Zijn antwoord aan Johannes wijst Jezus resoluut die verkeerde opvatting over God en Zijn Messias af. Jezus wil ons en Johannes duidelijk maken dat God onder de mensen komt, niet als een machthebber die dreigt, oordeelt en veroordeelt, maar als een Redder die geneest, die aanmoedigt en vreugde brengt. Hij wijst er Johannes op dat dit aspect van de Messias ook reeds in de oude teksten vermeld stond: namelijk bij Jesaja: "Hij zal blinden laten zien, doven laten horen, armen blij maken!"

Hierover gaat het evangelie van vandaag dus: over het nieuwe godsbeeld. Jezus leert ons geen God kennen van vuur en oordeel, maar een vader van liefde, zachtheid en geduld. Ieder mens heeft behoefte aan warmte, aan troost, aan licht, aan nabijheid, aan goedheid. En dat is wat Jezus ons laat zien. Hij brengt wat het hart ten diepste raakt en vervult: genezing, waardering, aanmoediging, vreugde…
Daar gaat het over: de zachte krachten van Gods liefde voor elk van ons. Deze God, deze Liefde, kan ook dit jaar opnieuw in onze wereld geboren worden, niet als wij erop uit zijn onze medemensen streng te beoordelen en te veroordelen, maar wel als wij meewerken om de zachtheid, het geduld en de liefde meer kansen te geven!

Overal waar mensen zich daadwerkelijk ten dienste stellen van de zieken, de zwakken, de eenzamen en de mensen die lijden daar is God. Het Rijk van God komt met veel geduld, met kleine stap­pen en een lange adem.