Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
A | A | A

nieuws

Maria Tenhemelopneming

15-08-2015

Maria Tenhemelopneming een bijzonder feest op 15 augustus

Jaarlijks op 15 augustus, vandaag dus, viert de Kerk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming en gedenkt hiermee het feit dat Maria na haar dood met ziel en lichaam door God in de hemel werd opgenomen. 

Het feest is ontstaan in het Oosten en in de 7e eeuw door Rome overgenomen. Maria Tenhemelopneming geldt voor de Katholieke Kerk als het belangrijkste Mariafeest.  
De oudste Mariafeesten danken hun ontstaan aan de sterk opkomende Mariaverering na het Concilie van Efeze (431), waarop Maria, de moeder van Jezus, als de Godbarende of Moeder van God werd betiteld. Deze feesten - 'Maria Boodschap' en de 'Opdracht van de Heer in de tempel' - zijn primair op Christus gericht en hebben een relatie met Kerstmis. 
Later kwamen feesten waarop Maria als heilige geëerd werd: 'Maria Geboorte' en 'Maria Tenhemelopneming'. Dit feest werd eind 6e eeuw door keizer Mauritius in Byzantium ingevoerd. In de 7e eeuw nam Rome, onder paus Sergius I, dit feest uit het Oosten over.

Maria neemt op vele plekken, ook vandaag de dag nog,  een belangrijke plaats in. Niet alleen als de moeder aller moeders maar ook als beschermer van het huisgezin. Liempde kent nog tal van plekken waar Maria (in dit geval de Zoete Moeder van 's-Hertogenbosch) als tegeltableau in de gevels van huizen is geplaatst. 

Bijgevoegd een van de tegels in een van de huizen in het gehucht Hezelaar. 





Doneer

Onderhoud begraafplaatsen

We eren onze overledenen

advertentie
overlijdensberichten
  • Er zijn geen berichten
huwelijksberichten
  • Er zijn geen berichten
doopberichten
  • Er zijn geen berichten
vragen & antwoorden
contact

Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
Dorpsstraat 36
5298 CB Liempde

T. 0411 - 67 22 15
F. NL14 RABO 01 28 79 23 29
E. info@heilighartparochie.nl