Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
A | A | A

nieuws

'Schoeffelaars' enthousiast

21-04-2017

‘Deze mannen zijn in Liempde onmisbaar…’

Het voorjaar is volop aan de gang: de bomen lopen uit, de bloemen krijgen knoppen en het gras groeit. Maar ook het ‘onkruid’ dat we vaak liever niet willen hebben. Dit geldt ook voor de begraafplaats van Liempde. Onze ‘schoeffelaars’ zorgen er mede voor dat dit onkruid wordt aangepakt: ‘omgeschoeffeld’. Daartoe is een schoffelploeg van 13 vrijwilligers actief. Ongeveer om drie weken komen ze in actie, 15 keer per jaar.

Het is woensdagmiddag 13.30 uur. De vrijwilligers zijn bijna allemaal aanwezig en er wordt begonnen. ‘Er zijn er altijd wel enkelen die verhinderd zijn, maar daar kun je niks aan doen. Iedereen heeft wel eens andere verplichtingen’. Aldus Jan van Vugt, de beheerder van het kerkhof. Hij is er bijna altijd bij en pleegt tussendoor ook nog veel regulier onderhoud. Hij is tevens de man van het delven en dichten van graven.

Er wordt rustig in groepjes gewerkt. Zo hebben ze samen ‘den buurt’ en wordt menig verhaal verteld. ‘Als het zo mooi weer is als vandaag is het helemáál geen straf. Lekker in het zonnetje en samen de klus klaren’, aldus een van de schoffelaars. En terwijl hij dat vertelt, schoffelt hij gewoon door, heel routinematig. ‘Samen een keer in de drie weken schoffelen is een leuke bezigheid, je ontmoet mensen, kunt lekker buurten, bent van huis af en lekker in de stilte’, vult de buurman aan.

Jan: ‘Het is een leuke ploeg, maar we kunnen nog wel enkele nieuwe vrijwilligers gebruiken, want we worden allemaal ouders. En… vele handen maken licht werk. Dus als iemand zich aangesproken voelt kan hij bij de ‘schoeffelploeg’ terecht.’ In de pauze wordt er een bakske koffie gedronken, klaargemaakt door Annie van den Langenberg en dat gaat er goed in, ook het bijgeleverde ‘kuukske’.

Mocht je mee willen helpen met schoffelen neem dan contact op met Jan van Vugt (tel. 0411 – 63 19 06) of met Rien van Rooij (tel. 0411 – 63 25 73). Wilt u meer informatie over het wel en wee van de ‘schoeffelploeg’, ga dan naar de kerkdorpensite van Liempde, hoofdstuk ‘Begraafplaats’. Daar is heel veel te vinden. Hopelijk mogen we u begroeten als vrijwilliger…
Voor meer foto's, klik op deze of onderstaande link.

Meer informatie:


'Schoeffelaars' ijverig aan het werk...