Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Matineeconcert Tommy van Doorn

05-07-2017

Gratis matineeconcert in de Sint-Petrusbasiliek

Op zaterdag 8 juli a.s. is er een gratis matineeconcert in de Sint-Petrusbasiliek van Boxtel. Dit orgelconcert wordt door Tommy van Doorn, onze eigen organist, verzorgd. De aanvang is om 14.00 uur en de toegang is dus gratis. Na afloop is er een collecte bij de uitgang.

Sinds vorig jaar organiseert de Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB) gratis toegankelijke matineeconcerten op een aantal zaterdagmiddagen. Hierbij wordt u uitgenodigd om in een wat informelere setting te komen luisteren naar een toegankelijk en afwisselend programma. De toegang is dan ook gratis, maar er is wel een collecte na afloop die zeer wordt aanbevolen. Dit om het in de toekomst mogelijk te blijven maken dat de SKB concerten organiseert.

Voor dit concert maken we een tochtje langs de twee pijporgels en de twee harmoniums die de Petrusbasiliek inmiddels rijk is. Het programma begint in het transept van de kerk met een variatiereeks van Johann Pachelbel op het Verschueren-koororgel uit 1958. 

Dan klinkt werk uit de bundel "L'Organiste" van César Franck op het grote Dumont-Lelièvre harmonium dat in 1886 in Parijs gebouwd werd en sinds najaar 2016 in de Petrusbasiliek staat. De grote klankrijkdom van dit zeldzame instrument komt in een reeks kortere stukken ruimschoots aan bod. 

Het programma vervolgt met werk van Marcel Dupré en Max Reger op het kleinere Balthasar-Florence harmonium dat rond 1900 in Namen (België) gebouwd werd en sinds 2013 in de basiliek staat. Hierin zijn de grote dynamische en expressieve mogelijkheden van het harmonium goed te beluisteren. 

De laatste drie werken van het programma worden op het Smitsorgel (1842) gespeeld. De monumentale 'Fantasia in G-dur' van Johann Sebastian Bach wordt gevolgd door een charmante toccata van Bernardo Pasquini, waarin de zang van de koekoek het uitgangspunt is. Het slotstuk is de 'Cannonade' van Claude Balbastre, een feestelijk stuk waarin het optreden van kanonniers en tamboers verklankt wordt. 

Enkele weken terug vuurde de Bossche schutterij een kanon af tijdens de heringebruikname van het carillon; in dit werk zal nu het Smitsorgel gaan bulderen als een kanon wanneer er in dit werk een reeks kanonschoten klinkt. U bent gewaarschuwd maar... van harte welkom!
Bezoek de website van de SKB en klik op deze link.

Meer informatie:


Tommy van Doorn aan het Smits-orgel van Boxtel