Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Leven in Christus

01-04-2018

Deze zondag vieren we het Hoogfeest van Pasen: Paaswake: het motto luidt: Leven in Christus. 
Dit is de “nacht der nachten”, de “wake van alle waken”. Dit is de nacht waarin de volheid van ons christelijk geloof gevierd wordt. We gedenken de schepping van de wereld, de bevrijding door het water heen, water dat van doodse ondergang wordt tot instrument van redding, licht dat de duisternis overwint, mensen die bevrijd worden om Christus de Opgewekte als richtsnoer, als Tora, voor hun leven te ontvangen Wanneer in deze nacht de uitroep klinkt “Christus het Licht” dan is dit een geloofsbelijdenis waardoor men zich schaart in die lange traditie van mensen die deze Christus aanwezig doen zijn in de wereld van vandaag, door zelf licht uit te dragen. Het paaskaarsje, ontstoken aan de Paaskaars, is symbool van het gaan van een nieuwe weg.

● Paaszondag: Hij leeft! 
De dag na de nacht. Niet zo maar een dag na een niet zo maar een nacht. 
Deze dag van Pasen wordt bepaald door wat er in de “heilige drie dagen” is gebeurd: de gang door het lijden en de dood heen naar nieuw – opgewekt – leven. De gezongen belijdenis Christus is verrezen klinkt zoveel anders dan in de nacht van Pasen. Want Christus, het Licht! komt nu werkelijk aan het licht nu de zon is opgegaan. Hoe zal dit nieuwe licht van Pasen ons doen en laten in het licht stellen? Wat ontdekken we dan en hoe moet ons leven dan veranderen? We moeten wennen aan Pasen en we mogen op deze dag de vreugde laten klinken. Een tijd van vijftig dagen van Pasen wordt ons gegeven om de reikwijdte van het Licht van Pasen te laten doorwerken.

● Tweede Paasdag
Het is vijftig dagen Pasen, en vandaag is het de tweede dag van deze tijd waarin we de hoogte en diepte van dit geheim van Pasen mogen doorvorsen. 
Hoe? Door – gevoed met de paasverhalen – onze dagelijkse dag en alles wat er in onze wereld gebeurt, te stellen onder dit Licht dat de Christus is. Als er achterklap is en roddel, als er fake-nieuws wordt verspreid over het christelijk geloof, dan kan dit Licht ons in de waarheid stellen. Het is vandaag een hele uitdaging om te getuigen van het einde van de onherroepelijke dood en te belijden dat hoop verder gaat, omdat liefde niet vergaat.