Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Hostiebakkerij: Pierpaolo & Andrea

21-07-2021

"Waarom niet een nieuwe betekenis geven aan de dagen van onze grote familie? Waarom gebruik je die handen niet om hosties te maken?"

Andrea en Pierpaolo Flesia zijn Hostiebakkerij Johannes XXIII begonnen aan hun huis in Liempde. Vanuit gemeenschap Paus Johannes XXIII verzorgen zij sinds juni 2021 het bakken en leveren van de hosties die gebruikt worden in de kerken van onze Heilig Hartparochie. 

● Diaken Pierpaolo en Andrea Flesia wonen sinds 2008 in Liempde. Samen met hun dochters zijn zij missionarissen van de Paus Johannes XXIII-geloofsgemeenschap. 
Zij wonen op een boerderij en hebben hun huis en hun hart opengesteld voor de vele mensen die bij hen aankloppen. Pierpaolo vertelt ons: "Door Hem, met Hem, in Hem." Wat een verbazing, wat een wonder! Mijn benen trillen elke keer dat ik als diaken deelneem aan deze gave. Bij de verheffing van de kelk en de hostie breng ik de mensen die ik liefheb, mijn familie, de zieken, de hele parochie naar Jezus toe. Ook de mensen die bij ons wonen: ik zie hun gezichten, hun blik hongerig naar het Brood van het Leven
Velen van hen stellen zich open voor het Mysterie, ze leren zich te laten beminnen door de Heer en door de nieuwe, grote familie die hen heeft verwelkomd. Ze stellen zich op in de rij, hun handen onverzorgd, hun vingers vergeeld door te veel sigaretten gerold in de kou. Handen die in het verleden hebben gevochten, gestolen, gebedeld. Maar de Heer heeft het goede in hen gezien, Hij die aan hen gedacht had en van hen hield voordat zij het wisten. Een liefde die ze aan het (her)ontdekken zijn". 

● Mannen en vrouwen die niemand wil. Verborgen armoede ook in Nederland. 
De andere kant van de medaille van de economische rijkdom is de grote relationele armoede. Steeds meer mensen leven geïsoleerd, zonder familie of vriendschapsnetwerken. Dan wordt alles ingewikkeld: A. komt uit de gevangenis maar er is niemand die op hem wacht. M. woont in een auto omdat hij niet de juiste papieren heeft en geen toegang heeft tot de noodopvang. F. met haar twee dochters kan geen huis vinden en de sociale dienst zou haar dochters weg willen nemen... Het zijn maar enkele voorbeelden van onze medebewoners. 

● "Maximaal 10 mensen wonen bij ons - vervolgt Pierpaolo - afhankelijk van de periodes en de verzoeken. Niet alleen een huis, een dak en eten, maar een echte familie." 
Deze mensen worden door de maatschappij vaak als een last gezien omdat zij als niet productief worden beschouwd. Het is waar, het lijden dat zij dragen is groot. De wonden hebben tijd nodig om te helen. De spijkers die hen aan het kruis vasthielden zijn er niet meer, maar de gaten en de wonden blijven. Een dagelijks structuur, jezelf op orde houden, gezond eten. Normale dingen, maar niet voor iedereen. 

● Pierpaolo vertelt verder, over het nieuw geboren idee van de hostiebakkerij
Op een dag, tijdens de Mis, toen ik het Lichaam van Christus op een van die handen legde, kwam het idee. Waarom niet een nieuwe betekenis geven aan de dagen van onze grote familie? Waarom gebruik je die handen niet om hosties te maken? 
"Zalig zijn zij die genodigd zijn aan de maaltijd van de Heer, neem en eet hiervan," zegt Jezus ons bij elke Eucharistieviering. "Heer, geef ons altijd dat brood." (Johannes 6,34) is ons antwoord. Uit de handen van de minste, het Brood van het Leven

Wij deelden deze ideeën met een Italiaanse vereniging (Fondazione Casa dello Spirito e delle Arti) en wij werden onmiddellijk ondergedompeld in dit prachtige project. Wij hebben van de vereniging het materiaal cadeau gekregen en samen met de mensen die bij ons wonen, zijn wij begonnen met de productie van de hosties voor de Heilig Hartparochie. 

"Voor niets hebt gij ontvangen, voor niets moet gij geven" 
(Mattheus 10,8) 

Het proces van het hostiebakken is vastgelegd in foto's. Het fotoalbum "Hostiebakkerij Johannes XXIII gestart in de Heilig Hartparochie" kunt u bekijken onder de rubriek 'Fotoalbums' op de hoofdsite. Of door te klikken op deze of onderstaande link.

Meer informatie:


Andrea Flesia in actie met hosties bakken voor de parochie