Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Werk aan de winkel

19-12-2019

Groot onderhoud aan onder meer de toren van de Sint-Petrusbasiliek

In de afgelopen weken én komende weken wordt er in en aan de Sint-Petrusbasiliek flink onderhoud gepleegd. De verlichting voor in de basiliek wordt vervangen, alle begroeiingen op enkele daken en op de toren zijn zo goed mogelijk verwijderd, de klokken zijn gerepareerd en de balustrade op de vieringtoren wordt vervangen. Eerder was de bliksembeveiliging al deels vervangen en aangevuld. Binnenkort wordt het hele elektriciteitscircuit doorgemeten en gecontroleerd.

Ja, groot onderhoud hoort erbij. Alleen is het jammer dat het met die kerken al meteen altijd veel geld kost. Gelukkig betaalt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) deels mee maar dan nog. Met werken aan de toren en aan de daken heb je ook altijd een hoogwerker nodig en die komt niet voor een paar tientjes. Daarom heeft het bestuur zoveel mogelijk werk gecombineerd. Afgelopen maanden was het werk met de hoogwerker aan de beurt…

In het voorste gedeelte van de basiliek wordt de verlichting vervangen door ledverlichting. De armaturen konden worden behouden maar we krijgen veel meer licht en de elektriciteitsrekening zal een heel stuk lager uitvallen. Na Kerstmis wordt alles vervangen, want eerder ging helaas niet wegens leveringsproblemen. Na deze renovatie is de verlichting gereed voor de toekomst. Ook wordt dan het elektriciteitscircuit doorgemeten en gecontroleerd. Enkele meer ingrijpende reparaties lijken er bij voorbaat aan te komen.

De klokken aan de Sint-Petrustoren liepen niet allemaal meer gelijk. Daarom moesten helaas de motors en andere onderdelen worden vervangen. Dat is allemaal deze week gebeurd. Tevens zijn enkele lampen van de torenuurwerken vervangen. Inderdaad met een hoogwerker. Andere werknemers hebben begroeiing van de toren gehaald en veel stenen opnieuw vastgezet. Ook is aantal (kleine) daken van begroeiing ontdaan. Daarmee is de duurzaamheid van de daken verlengd.

De vieringtoren, het kleine torentje boven het 'kruispunt' van de basiliek, heeft bovenin een klein balkon en dat kan worden betreden door bevoegden. Het hard houten hekwerk is helaas ook aan vervanging toe en dat is maatwerk. Ook deze klus is in het programma van onderhoud opgenomen. 

Al met al wordt er flink aan de Sint-Petrusbasiliek getimmerd en gerestaureerd. Restaureren voor behoud in de toekomst noemen we dat. Daar blijft het bestuur voor gaan…


Als een kat in het bakkie de klokken repareren...