Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Installatie camera’s vordert gestaag

06-02-2021

Installeren is een heel avontuur in een eeuwenoude basiliek

In de afgelopen weken is de firma Merheim druk aan de weer met het aanbrengen van de installatie voor het in beeld brengen én streamen via YouTube van speciale vieringen en gebeurtenissen. Een kruip-in-en-kruip-door avontuur in de prestigieuze basiliek van Boxtel: een uitdaging. Het werk vordert snel en voor de Paasdagen moet alles zeker gereed zijn…

Niels van Helvoort van de firma Merheim leidt het project. Hij krijgt daarbij hulp van enkele andere medewerkers van Merheim en natuurlijk van een van onze kosters, dé onderhoudsman, Fons van Heesch. Zonder Fons is de aanleg eigenlijk niet mogelijk, want hij kent intussen de basiliek als zijn eigen broekzak. Fons, ‘Ja, we komen overal en proberen zoveel mogelijk alle leidingen en kabels boven op de gewelven neer te leggen, uit het zicht. Ook de bekabeling naar boven naar het carillon en het balkon is een avontuur op zich, maar alles lukt’. Niels vult aan: ‘We zijn bovenin bijna overal geweest. Op hele krappe zoldertjes, op gewelven, op vlonders in en door de dakgoot en in de meest aparte ruimten zoals boven de gijzelkamer. We hebben loze leidingen gevonden die we konden gebruiken en kabels bij bestaande erbij gefrot. Een dergelijke uitdagende opdracht krijg ik niet meer’. 

In de basiliek zelf kun en mag je geen kabels in het stucwerk hakken en dat ziet trouwens dan ook niet uit. Hier is met kabelgootjes gewerkt, zo onopvallend mogelijk. Een en ander ziet er best aardig uit. Hiervoor moet wel veel kunst-en-vliegwerk worden uitgehaald en werd een super hoog steiger gehuurd (zie foto hieronder). ‘Het steiger was helemaal verantwoord’ vertelt Niels, ‘maar dat betekent niet dat het ontzettend hoog was en dat we af en toe de bibbers kregen’. Met emmers en een lier werd alle materiaal naar boven gehesen.

In de komende week worden de camera’s en de schermen zelf geplaatst en gehangen. Ook nog een interessante klus. Er komen in totaal vier camera’s: een in de kerkruimte zelf, een bij/op het priesterkoor, een boven bij het orgel en een boven in de Sint-Petrustoren bij het carillon. Tijdens de bespelingen kunnen deze beelden dan in de basiliek worden vertoond en worden gestreamd via YouTube.

Het is de bedoeling dat speciale vieringen zoals communie- en vormselvieringen, uitvaarten, kerst- en paasvieringen en concerten kunnen worden opgenomen en gestreamd. Tevens worden de beelden rechtstreeks in de basiliek uitgezonden via schermen. Vergelijk de opstelling met het jaarlijkse kerstconcert. De kerkbezoekers kunnen dan beter en nauwlettender de vieringen volgen: de immense pilaren staan dan niet meer of minder in de weg.

In de komende weken gaan we ook cameramensen zoeken en opleiden. Enkele personen/vrijwilligers hebben zich al gemeld. Belangstellenden zijn welkom maar ze moeten wel enige affiniteit hebben met filmen en camerawerk. Mocht het iets voor je zijn, meld dit dan op het secretariaat. Zij leiden je wel door naar de juiste personen. Ons lijkt het vooral ook leuk voor jongeren en zeker mensen die van dit werk straks hun vakgebied willen maken. Laat van je horen.


Een torenhoog steiger moest worden gehuurd en opgebouwd: een klus voor durfals...