Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Zolderbalken aan het infuus

01-10-2021

Enkele hardnekkige beestjes worden alsnog aangepakt

Een aantal maanden geleden hebben medewerkers van de MLV-groep uit Boxtel de boktor en ander ‘ongedierte’ in de basiliek aangepakt. Beestjes die we niet in de balken en in de draagconstructies van de toren en de basiliek van Boxtel moeten hebben. Dit is grondig gebeurd, maar enkele ‘gangetjes’ konden niet zo goed worden bereikt. Deze zijn nu aan een infuus gelegd.

Afgelopen week hebben medewerkers van de MLV-groep een installatie gemonteerd die de komende weken vloeistof in de gangetjes van enkele draagbalken laat lopen. Heel langzaam en gedoseerd. Daarmee is de balk als het ware aan een infuus gelegd. Deze vloeistof komt hierdoor op plekken én binnen in de balk waar een normale behandeling niet mogelijk is. De ‘beestjes’ worden op die plekken, in hun eigen gangetjes alsnog stevig aangepakt. Korter gezegd: vernietigd.

Door deze behandeling wordt ook deze draagbalk vrij van ongedierte, ‘knaagbeestjes’, gemaakt en kan hij weer tientallen jaren en langer mee. Ook hiermee wordt het cultureel erfgoed, dé basiliek, weer voor lange tijd beschermd. Wilt u hier meer van zien, boek dan een excursie naar en op de basiliek. Maar we kunnen niet overal komen…

Intussen staat aan de buitenzijde een hoog steiger in volle glorie en wordt er hard aan de voegen gewerkt. Een omvangrijke klus die op 1 december aanstaande geklaard moet zijn. Voorlopig gaat alles volgens planning.

Met al deze werkzaamheden is veel geld gemoeid. Daar heeft het parochiebestuur lang voor gespaard en de Rijksoverheid stelt ook een subsidie beschikbaar in de vorm van de SIM-regeling (Subsidie Instandhouding Monumenten). Ook u kunt nu én straks een bijdrage leveren, u hoort van ons.


De draagbalken liggen aan een infuus