Sint-Petrusbasiliek Boxtel

Pastoors en kosters geëerd

03-04-2022

De Sint-Petrusbasiliek beschikt voortaan over een prachtig pastoorsbord en kostersbord

Vandaag, zondag 3 april, werd door pastoor Geertjan van Rossem en (hoofd)koster Francien Klomp het pastoorsbord en het kostersbord in de Sint-Petrusbasiliek van Boxtel onthuld. Deze officiële gebeurtenis vond om 12.00 uur plaats na afloop van de Hoogmis. Een goed gevulde basiliek aanschouwde de bekendmaking van de beide borden nadat Arnold van den Broek, een van de initiatiefnemers een en ander over de ‘ontstaansgeschiedenis’ van de borden had verteld.

In navolging van de kerk van Liempde wil het bestuur in alle parochiekerken een pastoorsbord ophangen met daarop zoveel als mogelijk is alle pastoors die in de voormalige parochies hebben gewerkt. Dit is dus vandaag in de Sint-Petrusbasiliek van Boxtel gebeurd en vindt in dit najaar rond 1 oktober (Sint-Theresiadag) en op 6 november (Sint-Willibrordusdag) in respectievelijk Lennisheuvel en Esch plaats.

Vandaag werd er op verzoek van de Commissie Personeel, Organisatie & Communicatie ook een kostersbord onthuld met daarop de (hoofd)kosters tot aan de dag van vandaag. De basiliek werd dus na het eerder opgehangen organistenbord vandaag twee borden rijker.

Voordat de borden werden onthuld gaf pastoor Geertjan van Rossem een korte inleiding op de plechtigheid. Hij vertelde dat het menselijk én wenselijk is om geschiedenis vast te leggen en zichtbaar te maken. Zo ook de lange geschiedenis van deze basiliek in Boxtel. ‘En wat is er dan mooier om die vast te leggen met de representanten van deze geschiedenis, de pastoors en de kosters, en die tot uitdrukking te brengen’, aldus de pastoor. En dat is vandaag dus gebeurd.

Daarna vertelde Arnold van den Broek veel zaken over het ontstaan van de borden, de ontwerpster Trees van Nunen uit Liempde, de totstandkoming van de namenlijsten en nog meer zaken. De inleiding van hem is als document aan dit nieuwsitem opgehangen.

Het was een feestelijke gebeurtenis én ontmoeting. Na afloop kwamen vele genodigden de borden met eigen ogen en van dichtbij aanschouwen. De bezoekers waren onder de indruk van de borden en haalden ieder voor zich een stukje geschiedenis op. In de komende weken krijgen de borden een definitieve plek in de torenhal van de Sint-Petrusbasiliek. Voor een fotoreportage klikt u op deze link of op de link hieronder…

Meer informatie:

De beide, prachtige borden zijn onthuld.