Sint-Petrusbasiliek Boxtel

Orgelconcert Matthias Havinga

15-05-2022

Matthias Havinga speelde magnifiek op het Smitsorgel

Zondagmiddag 15 mei bespeelde Matthias Havinga het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel. Hij werd hierbij geassisteerd door zijn broer Wilke Havinga als registrant.

Op het programma stonden stukken van:
  • Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
  • Pierre Attaingnant (c.1494--1551)
  • Jehan Alain (1911-1940)
  • Louis Vierne (1870-1937)
  • Maurice Duruflé (1902-1986)
Matthias Havinga is concertorganist en pianist. Hij studeerde summa cum laude af bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook zijn pianodiploma behaalde bij Marcel Baudet. Aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag studeerde hij kerkmuziek bij Jos van der Kooy en Theo Goedhart.
Matthias won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen en is wereldwijd actief als concertorganist. Hij is organist-titulaire van het driemanuaals Bätz-orgel in de Koepelkerk of Ronde Lutherse Kerk te Amsterdam, organist van de Oude Kerkgemeente te Amsterdam en is als hoofdvakdocent orgel verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.
Zijn broer Wilke Havinga, die de registers bediende, organiseert orgelconcerten in de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.

Het orgelconcert werd goed bezocht. Met dit schitterende lente weer wisten ongeveer 50 bezoekers de weg naar de Sint-Petrusbasiliek voor het concert te vinden. Buiten de warme zon. Binnen de verwarmende klanken van het orgelspel van Matthias Havinga. Een waar genieten.

Het volgende concert in de Sint-Petrusbasiliek vindt plaats op zondag 19 juni 2022 om 16.00 uur. Jelena Bazova, organiste Sacramentskerk te Breda, zal dan het Smitsorgel bespelen.

Organist Matthias Havinga en registrant Wilke Havinga achter het Smitsorgel te Boxtel