Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Orgelconcert druk bezocht

27-08-2023

Sietze de Vries krijgt iedereen stil

Van barok tot romantiek, van klassiek tot vrije improvisatie. Sietze de Vries wist vele bezoekers te boeien met zijn orgelconcert op het fameuze Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek.

Sietze de Vries, een groot muzikaal meester en internationaal werkzaam als concertorganist en kerkmusicus, bracht zondag 27 augustus werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750), Niels W. Gade (1822-1890) en eigen improvisaties ten gehore in de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel.

Naast de warme, rijke klanken hing er een adembenemende stilte in de basiliek. Met volle teugen werd er genoten van de complexe orgelstukken die Sietze geniaal uit het Smitsorgel wist te halen. 
Zo wist Sietze bijvoorbeeld alle volume uit het Smitsorgel te krijgen, terwijl hij niet alle registers geopend had. Dat is iets wat maar weinig organisten hem nadoen.

Na afloop van het concert, dat Sietze zelf inleidde met een openingswoord, werd het zwijgen en luisteren enthousiast doorbroken met een luid applaus. Zo'n veertig bezoekers konden het orgelspel meer dan waarderen. Dat bleek wel. 

Vervolgens werden de muzikale orgelklanken ingeruild voor een vrolijke noot aan gezellige praatjes tijdens een ontmoeting tussen organist, medewerkers van Stichting Kerkconcerten Boxtel en de concertbezoekers. Onder de toren onder het genot van een wijntje en glaasje fris.
Meer dan voldaan ging een ieder naar huis.

Het volgende concert zal een duo-orgelconcert worden tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september om 14.00 uur. De top-organisten Tommy van Doorn en Thed van den Aker zullen dan een duoconcert ten gehore brengen op het grote Smitsorgel en het klein orgel in het noorder trancept (koorkant) in de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel. De toegang is gratis en u bent uiteraard van harte uitgenodigd! Welkom!


Via het programma was te volgen welke stukken Sietze de Vries speelde