Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Prayer Course is gestart

07-11-2023

Eerste Prayer Course bijeenkomst doet met enthousiasme uitzien naar tweede bijeenkomst

Op donderdag 26 oktober is de Prayer Course van start gegaan. De Prayer Course is een gebedscursus van 8 bijeenkomsten. En u raadt het al: deze gaat over gebed. Hoe je relatie met God te kunnen verdiepen door middel van gebed. De bijeenkomsten zijn opgebouwd rondom het Onze Vader.

De Prayer Course is van origine protestants. Het Prayer Course team van onze Heilig Hartparochie heeft het speciaal voor onze parochie omgezet naar een katholieke versie. Ook hebben zij wat extra materialen ontwikkeld en hand outs die de deelnemers mee naar huis kunnen nemen. Om nog eens rustig de hoofdlijnen van de avond na te kunnen lezen. En zelf thuis aan de slag te kunnen gaan met een opdracht en met de tips en handreikingen die zij vanuit het filmpje, de leiding en van elkaar ontvangen hebben.

De eerste bijeenkomst had als thema "Waarom bidden?" De sfeer zat er meteen goed in. Sommige deelnemers kenden elkaar al van gezicht. Anderen waren geheel nieuw. Maar een ieder viel in een warm bad. 

Na een openingsgebed met de vraag om Gods zegen over de avond en maaltijd werd er onder genot van een maaltijd dan ook vrolijk gekletst en kennis gemaakt met elkaar. En degenen die koffie of thee wilde, voelde zich vrij genoeg om vanuit zichzelf op te staan en ook voor elkaar in te schenken. Alsof eenieder elkaar al lang kende verliep de avond verder. Niet alleen de sfeer maar ook een vertrouwen was direct aanwezig. 

Naar aanleiding van een korte uitleg over de Prayer Course en het filmpje "Heer, leer ons bidden" (over het belang van gebed) werden er veel persoonlijke ervaringen rondom gebed en over het leven gedeeld. Vragen, mooie belevingen, tips en strubbelingen die er leefden werden met elkaar onderzocht. En met elkaar beantwoord. Kijkende ook hoe de ander hier mee omging. 
Niets moet. Ieder is vrij om ervan mee te nemen wat bij je past. Wat helpend is in jouw relatie met God.

Kernzinnen vanuit de cursus:
  • Hou het simpel
  • Hou het echt
  • Hou het kort
Een open, diep en inspirerend gesprek ontstond.
De heilige Geest was aan het werk deze avond, daarboven in het Koetshuis bij het Pastoraal Centrum in Boxtel. Dat bleek wel.

De tweede bijeenkomst liet even op zich wachten. Vanwege de storm afgelopen donderdag 2 november is deze verzet naar donderdag 9 november. Dan gaan we gewoon verder met thema 2. Als ware het dat er niets geschoven werd. Een extra datum zal met de groep samen ingepland worden. Met een bijzonder extra'tje dan. Want zoals gezegd heeft onze parochie de primeur van een katholieke versie van de Prayer Course. En daarbij kan en mag Maria als thema natuurlijk niet ontbreken. Het gaat een bijeenkomst worden in een ander jasje. Hoe? Dat gaan we nog niet verklappen. Dat horen de deelnemers als eerste. Maar bijzonder, gezellig en inspirerend wordt het zeker!

De avonden hebben een vaste opbouw. Dus ook de 9e beginnen we met een openingsgebed, (vanaf dan) terugblik, gezamelijke maaltijd, thema-film, een deelgroep en dan een stukje "doen"/samen bidden. 

Donderdag 9 november is het thema "Aanbidding". Tijdens deze bijeenkomst gaan we ontdekken hoe we van Gods Aanwezigheid kunnen genieten in aanbidding. Daarbij staan de letters P.R.A.Y. centraal. Pray, Rejoice, Ask, Yielth. Het Prayer Course Team zowel als de deelnemers zien er naar uit!


De inrichting voor de Prayer Course in het Koetshuis