Sint Jans Onthoofdingkerk Liempde
A | A | A

nieuws

Sint-Antonius Abt geëerd

28-01-2018

Op zondag 28 januari werd Sint Antonius door velen aangeroepen…

Op zondag 28 januari jl. was de jaarlijkse viering van Sint-Antonius Abt in Kasteren. Om 11.00 uur was er in de zaal van ‘t Groenewoud een eucharistieviering. Daarna ging het in processie naar de kapel van Sint-Antonius. Het Gilde Sint Antonius Abt met de kapelaan voorop en een grote schare parochianen sloot aan. Na afloop was er een gezamenlijke maaltijd in diezelfde zaal.  

Al ruimschoots op tijd waren de deelnemers aanwezig en namen plaats in de zaal die volop met stoelen was bezet. De zaal was zelfs te klein want er zaten ook parochianen in het café. Het was dan ook een iets meer bijzondere gebeurtenis dan andere jaren: er werd opnames gemaakt voor de televisie. Een heuse crew van de Evangelische Omroep (EO) was de hele dag aanwezig. Ook de lokale en regionale pers was ruim vertegenwoordigd.

Voorganger was kapelaan Geoffrey de Jong van de Heilig Hartparochie. Hij werd geassisteerd door  Mathieu Hendriks, geestelijk verzorger van Zorggroep Elde. Jan van der Heijden zorgde voor de muzikale omlijsting. Daarnaast staken vele vrijwilligers van buurtschap Kasteren de helpende hand uit. En dat allemaal in de zaal van café ‘t Groenwoud, de zaal van Jos Sanders en zij vrouw aan de Kasterensestraat 23. Het was een ingetogen viering met als belangrijke gasten de leden van het Gilde Sint Antonius Abt van Liempde. 

Na de eucharistieviering vertrok het gezelschap in processie naar de kapel van Sint Antonius. Het Gilde met de kapelaan voorop, aangevoerd door de tamboers en de vaandeldragers. Velen sloten aan en met het best goede en droge weer was het een fijne, serene gebeurtenis. Dat in de oase van stilte in het buurtschap Kasteren. 

Bij de kapel aangekomen werd de hulp en de zegen van Sint Anthonis aangeroepen. Kapelaan Geoffrey deed daarbij zijn uiterste best en zegende daarna symbolisch het kleinvee. Dat deed hij nog eens royaal over buiten de kapel, daar stond Jan van de Sanden met een mand met duiven klaar. Deze werden speciaal door de kapelaan gezegend waarna ze voor de vrijheid mochten kiezen. Té snel voor de vele fotografen.

Daarna brachten de vendeliers van het gilde een vendelgroet aan Sint Anthonis en allen die aanwezig waren. Een mooi schouwspel dat er gemakkelijk uitziet maar heel moeilijk én zwaar is om te doen. Een daverend applaus van de aanwezigen was hun deel.

Daarna vertrok het gezelschap weer in processie naar ’t Groenewoud. Een heerlijke maaltijd met een borrel werd geserveerd en er werd stevig na gebuurt. Sommigen gingen rijkelijk laat naar huis, maar dan mocht ook: Sint Antonius werd voor de zoveelste keer geëerd. En dat houdt Kasteren erin…

De crew van de EO filmde heel veel en keek zich de ogen uit. ‘Wat een fijne traditie en wat hebben ze er een moeite voor gedaan’, aldus Frank Bosman, straks de presentator van het filmverslag. Deze documentaire komt over ongeveer twee weken volgens zijn zeggen op de televisie; wij maken de datum via deze website bekend. 
Voor een fotoreportage van de hele gebeurtenis klikt u op deze link of de link hieronder. Buurtschap Kasteren: dank voor alle inzet!

Meer informatie:


In processie op weg naar de Sint-Antoniuskapel, het gilde voorop