Heilig Hartparochie Eenheid in verscheidenheid
A | A | A

nieuws

Vluchtelingen in beeld

20-11-2015

De vluchtelingen vanuit Syrië kregen een gezicht…

Op woensdagavond 18 november kregen de vluchtelingen uit Syrië, Irak, Libanon en Israël een gezicht. Bijna 40 parochianen waren getuigen van de impact die de burgeroorlogen in die landen heeft. Alleen in Syrië vielen tot nu toe al meer dan 150.000 doden en miljoenen vluchtelingen kozen voor een veiliger heenkomen. Aantallen om stil van te worden.

Joris van Voorst en Dennis Peters, beiden medewerkers van Kerk in Nood, hielden een wervelend verhaal: bijna anderhalf uur. Lang genoeg maar niet te lang. Het was een boeiende presentatie afgewisseld met indrukwekkend foto’s en tot de verbeelding sprekende filmpjes. ‘Wat is daar toch veel aan de hand, om droevig van te worden’, aldus een van de bezoekers, ‘nou snap ik ook dat de mensen daar kost wat koste weg willen’. Inderdaad de landen en dan vooral Syrië en Irak zijn en worden volledig vernietigd.

‘Door de ogen’ van pater Frans van der Lugt werden we door Syrië geloodst. bijna 50 Jaar was hij er actief: bouwde huizen en scholen, hielp de armen en mensen met een beprking, leerde ze samenwerken en gaf ze te eten en vooral hoop, veel hoop. Tot de laatste dag: 7 april 2014. Toen werd hij koelbloedig door strijders van IS vermoord. Zijn graf ligt op de binnenplaats van zijn kerk en er zijn nog maar 28 katholieken in Homs over. Maar hoe lang nog… ‘Ik hou van de Syriërs, van dit land en zijn mensen; ik verlaat het nooit’, waren de laatste woorden van pater Frans. Daarmee werd hij het gezin van de lijdende mensen in Syrië, zijn land.

En dan de verhalen van pater David Neuhaus in Israël, pater Douglas Bazi in Irak en zr. Micheline Lattouf in Libanon. Allen met dezelfde strekking: vervolging, marteling, verjaagd worden, huis en haard verliezen en in het ergste en veel gevallen doden… Elke pater en zuster heeft zijn eigen missie: er zijn voor de ander door dik en dun. Geven aan de ander en jezelf wegcijferen. Daarmee respect verdienen bij de mensen die geholpen worden en hun hoop geven voor een betere toekomst. En gezag afdwingen bij mensen die daar onderdrukken en het land terroriseren. De verdiensten van zulke medewerkers, in dit geval paters en zusters, zijn dan ook niet gemakkelijk te beschrijven en mensen die het direct overkomt kunnen die het beste op waarde schatten…
De aanwezigen waren onder diepe indruk!

Kerk en Nood besteedt jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan hulp. De bijdrage aan Syrië is van 6 ton opgelopen tot bijna 2 miljoen. Ze zijn in 145 landen in de hele wereld actief en hebben 21 donorlanden. Dit laatste aantal groeit. Ze zijn vanaf 1947 de eerste kerkelijke organisatie die op deze wijze hulp biedt en is in 1947 op initiatief van Nederland, een jonge pater Norbertijn, pater Werenfried van Straaten, (Oostpriesterhulp) ontstaan. Sinds 2011 is Kerk in Nood een pauselijke organisatie.

Goed om te weten:
  • Na afloop ging er een hoed rond voor een vrijwillige bijdrage.
  • Elke bezoeker ontving een mapje met diverse folders en een 'prayerbox', zie foto in 'Fotoalbums'.
  • Er werd nog na gebuurt en er werd veel documentatie gekocht.
  • In het hoofdstuk ‘Fotoalbums’, in de paragraaf ‘Gebeurtenissen in 2015’ treft u een fotoreportage aan.
  • Hieronder treft u een link aan naar de website van Kerk in Nood. U kunt ook op deze link klikken.
  • In het hoofdstuk ‘Filmpjes’ vind je onder de paragraaf ‘Kerk in Nood ’enkele aansprekende filmpjes.

Meer informatie:


Na afloop werd er bij vrijwilliger Cees Jongmans uit Boxtel nog veel documentatiemateriaal opgehaald en nog meer gekocht...