Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Eierzegening op paaszaterdag

07-04-2021

Eierzegening op Stille Zaterdag 12.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek

De eierzegening is een Paastraditie die voortkomt vanuit de Katholieke Kerk in Polen (14e eeuw). Een traditie en ritueel waar ook in onze parochie al veel jaren aan wordt meegedaan.

Yana vertelt ons wat de eierzegening inhoudt: 
Vandaag vieren christenen een bijzonder feest, Pasen. Deze feestdag is de belangrijkste en meest majestueuze dag voor ons christenen, omdat Jezus Christus uit de dood is opgestaan.  
 
Het paasbrood is het brood van het eeuwige leven, een teken van het Koninkrijk der Hemelen. Pasen is ook het symbool van Christus, die zich vrijwillig had gegeven om te lijden voor de redding van de mensheid. Een paasei is een symbool van het nieuwe leven. Iedereen doet zijn best om de eieren heel mooi te versieren door er een tekening op te maken of ze te kleuren.  
 
Zegenen van een paasmand is een traditie die hoort bij het paasfeest. Na veertig dagen te vasten zegent de pastoor de gelovigen en het paasmandje om van alle gaven van de natuur te genieten.  
 
Nadat het paasmandje is gezegend gaat een gezin aan tafel. Er wordt gebeden en er wordt een kaarsje aangestoken. Als eerste wordt het gezegende paasbrood en de paaseieren gegeten. Daarna al het andere gezegende eten, zoals kaas, vlees enzovoort.


De eieren worden door pastoor Geertjan gezegend