Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Toegangspoort basiliek als nieuw

19-05-2021

De toegangspoort van de Sint-Petrusbasiliek is opnieuw ‘in de verf gezet’

De poort van de hoofdingang van de basiliek zat niet meer goed in de verf: deze bladderde af. Niet zo’n fraai gezicht en helemaal niet leuk als je de basiliek op zijn mooist wilt houden. Hieraan stoorden Steven van Groeningen en Fons van Heesch zich ook. Steven ontfermde zich over de klus en het resultaat mag er zijn. Er hangt bijna een nieuwe poort in de oude scharnieren…

Steven van Groeningen heeft ‘zijn’ project, de toegangspoort van de basiliek kunnen afsluiten. Er hangt een zo goed als nieuwe poort in zijn oude scharnieren, die nu gestraald, gescoupeerd en tweemaal gelakt is door Straalbedrijf Boxtel BV. Deze behandeling is door directie, directeur Gerard van den Heuvel, aangeboden.  Daarnaast heeft het bedrijf Boxtel Systeem Montage BV voor het vervoer en de de- en montage van de poort gezorgd. Ook deze werkzaamheden zijn door de directeur John van Ingen om niet aangeboden.
De poort had nooit verwijderd kunnen worden als Fons van Heesch niet eerst de koppen van de duimheng-scharnieren had verwijderd/gelast.

De poort is in het verleden niet goed behandeld en zodoende liet er steeds meer verf los van de verzinkte poort. Steven vindt dat ook de ingang van de basiliek een prachtige verwelkoming moet zijn voor onze kerkgangers. Zijn idee was om hier iets aan te doen. Maar hoe…… Dus eerst even aan het bestuur, Frans van de Berk, gevraagd of het mocht en Francien Klomp zou de logistiek qua tijd in de gaten houden.

Daarna ging hij wat rondbellen en netwerken en zie hierboven hoe snel en hoe graag er altijd weer aardige mensen zijn te vinden die ons daarbij willen helpen. Met nog wat sjouwers, want de poort is voor het grootste deel massief, die toevallig in en rondom de kerk bezig waren is de klus geklaard. 

Even de hoed af voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt, ontzettend bedankt, chapeau! Vooral dank aan Steven zelf. Als laatste moeten we nog even, bij mooi weer, de draagconstructie van de poort die niet verwijderd kon worden in dezelfde Ral-kleuren schilderen…


De mooi geschilderde toegangspoort van de basiliek