Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Klaar voor de Communie

21-05-2022

Op naar de grote dag

Zondag 22 mei om 11.00 uur gaan 33 communicanten uit Boxtel hun Eerste Heilige Communie doen. Op vrijdag 20 mei werd er al volop geoefend in de zogenaamde oefencommunie in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel.

Na heel wat onzekerheden nog in december over wat corona nog zou kunnen brengen, hebben we de 33 communicanten uit Boxtel toch nog een goed gevuld, vrolijk en eigentijds communieprogramma kunnen aanbieden. Met Presentatieviering, Uitlegviering, een speurtocht door de basiliek, familiedag en verschillende andere bijeenkomsten waar de kinderen in deelgroepen samenkwamen. 
Er werd volop samen geluisterd, geknutseld, gevierd, gezongen en heerlijk buiten gespeeld in de pastorietuin. En dat onder gezellig enthousiasme en hier en daar wat jeugdige bravoure van de kinderen.

Gisteren, vrijdag 20 mei kwamen de communicanten voor de laatste keer bijeen voor de Communie. Op de zogeheten oefencommunie. 
Ze hoorden over het stukje Brood dat zij zondag voor de eerste keer gaan ontvangen: de Hostie. Dat nu nog een gewoon stukje brood was. Maar wat met een heel bijzonder gebed van de priester met de heilige Geest tot Jezus wordt gemaakt. Dus niet zómaar gemaakt. Het brood verándert echt in Jezus. Dat kun je niet zien. Dat is geloven: er op vertrouwen dat het zo is. 

En wij geloven dat. Daarom ook dat de hosties die over zijn, Jezus zelf dus, op een speciale plek bewaard blijven. In het tabernakel. En niet ergens in een kast zomaar even worden weggezet als "stukjes brood" wat het eerst waren. 

Bij het tabernakel mag niet zomaar iedereen komen. Bijna niemand. Maar voor dit speciale moment nam pastoor Geertjan de communicanten mee om van dichterbij een kijkje te nemen. Je doet tenslotte maar één keer je Eerste Communie. 
Hier, op dit plekje, werden de kinderen eventjes stiller van. Om vervolgens in volle energiemodus van start te gaan bij het oefenen en doornemen van hun communieviering van aanstaande zondag.

De kinderen zijn er klaar voor. Morgenvroeg worden ze verwelkomd met hun families in de pastorietuin voor het maken van gezinsfoto's. Met hun communicant als stralende middelpunt. Vandaaruit zullen de communicanten met leden van de communiewerkgroep naar de basiliek gaan, waar de koster en andere leden van de werkgroep alles verder klaar hebben gemaakt en de mensen ontvangen voor de Communieviering zelf. 
Pastoor Geertjan sluit daar bij de kinderen aan om nog samen met de 33 communicanten op de groepsfoto te gaan in de basiliek. En dan stellen we de kinderen op in twee rijen om met hun brandende doopkaars in handen naar binnen gezongen te worden door de pastoor. 
Het grote feest gaat beginnen...

Wij wensen de communicanten en hun families een hele mooie, zegenrijke en vrolijke dag toe. Geniet ervan jongens en meiden!


De Boxtelse communicanten worden even stiller bij het Tabernakel