Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

33 communicanten vieren feest

22-05-2022

Op naar de tweede Communie

Vandaag, op zondag 22 mei om 11.00 uur, hebben 33 communicanten hun Eerste Heilige Communie gedaan.

Op deze zonovergoten zondag zijn 33 communicanten voor de eerste keer ter Communie gegaan. De Sint-Petrusbasiliek in Boxtel was volop versierd. En de deuren stonden wagenwijd open om de kinderen, hun families en alle andere bezoekers een hartelijk welkom toe te roepen.

Als vanouds was het weer een volle bak. Eenieder die mee wilde vieren kon gelukkig weer meevieren. En wat een vreugde gaf dat! Er waren gisteren al vele stoelen bijgezet. Maar het bleken er nog tekort. Aan het begin van de Viering zijn er ook voor de staande gasten nog stoelen bijgehaald. Zo kon iedereen zittend genieten van een vrolijke Communieviering met pareltjes van communicanten.

De communicanten werden twee aan twee naar binnen gezongen door pastoor Geertjan met het lied "God kent jou". Waarbij ook de kinderen zelf vrolijk aan het meezingen waren. En dat God je kent, dat wisten de kinderen inmiddels. En dat Hij zoveel van ons houdt en zo dichtbij ons wil komen dat Hij zelfs in een klein stukje brood aanwezig kan zijn.... Ja, dat geloofden we. En daarvoor moet je wel God zijn.

In plaats van de preek nodigde pastoor Geertjan de communicanten uit om naar voren te komen en op de altaartrappen te gaan zitten voor een gesprekje met hem. 
Het is feest. Wat vieren we vandaag? "Onze Eerste Communie." Dat wisten de kinderen wel. Daar waren ze ook allemaal prachtig op gekleed. Zo mooi als ze er uit zagen. 
Maar wat is dat, je Eerste Communie doen? Je ontvangt een stukje brood. En niet zomaar een stukje brood. Want wie is het stukje Brood? "Dat is Jezus," werd er stellig geantwoord door de communicanten.
Als je je Eerste Communie gedaan hebt en je komt nog een keer terug naar de kerk dan mag je weer ter Communie gaan. Wat ontvang je dan? "Ook Jezus," was het prachtige en eerlijke antwoord. 

Al doelde de pastoor op dat na je Eerste Communie er een tweede Communie kan komen en een derde Communie en zoveel als je er maar wilt in je leven, ook de communicant had het bij het rechte eind. Want of het nu je Eerste, tweede, derde, duizendste of niet-meer-te-tellen aantal Communies is, het stukje brood dat je ontvangt is en blijft Jezus. "Kinderen liegen niet" wordt er wel eens gezegd.

Bij verrassing werden de pastoor, de communiewerkgroep, koster, gitarist en zangeres, suisse, man van de streaming en de fotograaf allen naar voren geroepen door een van de ouders. Voor hun warme en waardevolle inzet werden zij allen door de ouders met een bedankje in het zonnetje gezet.
Een applausje volgde. Maar het ware applaus moest nog komen. Want dat behoorde natuurlijk toe aan de 33 jongens en meiden die vandaag voor het eerst ter Communie waren gegaan. Ondanks de spanning vooraf hebben zij het prachtig gedaan!! 
Ook hun taakje die ze allemaal een hadden in de Viering hadden ze vol verve uitgevoerd. Van een kaarsje vasthouden tot het helpen bij het altaar klaarmaken, van lezen tot collecteren, van een bloem vasthouden tot een bedankje geven, alles deden de kinderen met de grootste aandacht. Ook het ter Communie gaan. Want zo in je eentje naar voren lopen onder het oog van zovele bekenden en vreemden, daar zou menigeen knikkende knieën van krijgen. Maar deze stoere kanjers hebben het gewoon gefikst.
Beste communicanten, wat zijn wij trots op jullie!

Aan het einde van de feestelijke, vrolijke Communieviering volgde nog een uitnodiging voor de tweede Communie:

Op zaterdag 11 juni om 19.00 uur is er een Gezinsviering waarvoor iedereen, groot en klein, jong en oud van harte welkom is. Welkom om samen te vieren. En om voor de tweede keer, of een veelvoud ervan, het stukje Brood te mogen ontvangen waarvan een communicant zo spontaan getuigde dat het "ook Jezus!" is. Deze Liefde gaat door de maag en sterkt de ziel.

Jongens en meiden, van harte gefeliciteerd namens ons allemaal!!

Wilt u de Communieviering terugkijken of bent u nieuwsgierig naar de communicanten en inhoud van de Viering? Klik dan op DEZE LINK. En de filmopname van de Communieviering wordt direct afgespeeld.


De communicanten uit Boxtel met pastoor Geertjan in de Sint-Petrusbasiliek