Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Orgelconcert door wonderkind Mirjam Haag

22-06-2022

Mirjam Haag, de jonge Duitse orgelvirtuoos

Mirjam Haag is een 25-jarige Duitse componiste en organiste-pianiste van zeer hoog niveau. Zeg maar gerust van topklasse. Zo nu en dan wordt ze zelfs al “de nieuwe Mozart” genoemd onder de vakkenners en muziekliefhebbers. Ondanks deze roemrijke naam is Mirjam zeer bescheiden en gewoon mens gebleven. 

Nu al, op 25-jarige leeftijd, heeft Mirjam alle mogelijk te behalen diploma’s op zak voor organist, kerkmusicus, koordirigent en piano. 
Vanwege haar grote talent werd Mirjam een stipendium aangeboden voor 5 maanden aan het conservatorium in Groningen. Begin februari 2022 is zij hier gestart met twee specialistische masterclasses bij 2 Nederlandse grootheden op het gebied van orgel- en kerkmuziek: organist-kerkmusicus Sietze de Vries en concert-organist Ben van Oosten. 

Mirjam was 7 á 8 jaar oud toen zij begon met viool spelen. Ze is tweede oudste in de rij van vijf zussen. Haar oudste zus speelde al viool. En zodoende wilden haar ouders graag dat Mirjam ook viool ging spelen. Haar grote liefde ging echter uit naar de piano. Toen zij 10 jaar jong was overtuigde Mirjam haar ouders ervan piano te mogen spelen. Het was liefde op het eerste gezicht. Haar hart was verkocht. 

Aanvankelijk wilde Mirjam wiskundedocent worden. Maar ze vond de muziekstudie zo leuk dat ze haar hart eraan verloor. Haar liefde voor muziek oversteeg haar diepe wens van wiskundedocent. Toch is zij ook wiskunde gaan studeren. Naast haar muziekstudies, als extra erbij. Ze hoopt dit jaar haar master in de wiskunde nog af te ronden. 

Ondanks de grote naam die Mirjam nu al op haar 25-jarige leeftijd toegeschreven krijgt is ze een heel gewoon mens gebleven. Bescheiden dat ze is antwoordde ze zelf over haar begaafdheid: "Het is een cadeau van God. Ik sta nog in de kinderschoenen. Ik houd van leren en ik hoop nog lang te mogen kunnen blijven studeren."

Wilt u meer weten over deze "nieuwe Mozart" Mirjam Haag? Klik dan op onderstaand document. Het interview met Mirjam, exclusief gegeven aan de Heilig Hartparochie. Hierin vertelt Mirjam wie ze is, wat haar bezighoudt en wat haar toekomstwensen zijn. Ook kunt u daarin lezen hoe muziek, wiskunde en geloof onderling verbonden zijn voor Mirjam.

Het concert van deze befaamde Mirjam Haag is op 
zaterdag 9 juli om 14.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel.

Wat Mirjam gaat spelen is nog even een verrassing. Het programma zal in ieder geval afwisselend zijn met improvisaties van bekende stukken van beroemde werken, met verschillende stijlen, composities en improvisaties. 
Zorg dat u erbij bent, want dit wilt u niet missen!
Van harte welkom!

Meer informatie:


Mirjam Haag achter het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel