Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Met de tuinploeg op stap

25-06-2022

Op donderdag 23 juni was de jaarlijkse uitstap van de tuinploeg van de H. Hartbegraafplaats van Boxtel

Afgelopen donderdag was er weer activiteit rondom de voormalige H. Hartkerk in Boxtel. De kerk is verkocht maar de begraafplaats blijft ‘eeuwig’ liggen. Deze ‘dodenakker’ wordt onder leiding van Henk Renders door een onderhoudsploeg, de 'tuinploeg’, wekelijks op een uitstekende wijze onderhouden. De begraafplaats ligt er dan ook geweldig bij en de vrijwilligers ontvangen daarover geregeld complimenten van de nabestaanden en andere bezoekers…    

Deze complimenten ontvangen ze ook van alle parochianen en in het bijzonder van het parochiebestuur. Het bestuur en de Contactgroep Boxtel waarderen het werk van de tuinploeg van de H. Hartkerkhof heel erg. We zijn er allemaal erg blij mee… En dat geldt voor elke groep vrijwilligers (tuin- en/of schoffelploegen) van de vijf begraafplaatsen die er in de parochie aanwezig zijn. Overal hebben ze een ‘volwassen’ en goed functionerende tuinploeg met enthousiaste leden. Ze schoffelen, zagen en snoeien bomen en struiken, maken waterkanten en heggen schoon, zetten oude, monumentale grafmonumenten recht en veel andere werkzaamheden. 
Het mooie is dat er steeds meer mensen bijkomen. Minder fraai is dat er mensen om (meestal) droevige redenen afvallen…

De tuinploeg van de Sint-Petrusbasiliek kan zeker nog wat versterking gebruiken. Deze is pas sinds kort opgestart en kan nog enkele enthousiaste leden gebruiken. Hebt u belangstelling, bel dan met het secretariaat: 0411 – 67 22 15.

Elke tuinploeg heeft zo zijn eigen ‘feestje’. Deze ploeg van de H. Hartbegraafplaats heeft jaarlijks een fietsmiddag, een uitje dus.
Negen leden plus pastoor Geertjan van Rossem werden afgelopen donderdag bij Henk Renders aan huis ontvangen met koffie en beschuit met aardbeien. Daarna begon een fietstocht. Deze voer naar Hoeve Stobol in Nijnsel, waar oude gereedschappen en allerlei attributen stonden uitgestald. De eigenaar gaf een uiteenzetting over de wijze waarop hij in bezit kwam van een gigantische stoommachine en hoe hij met behulp van vrijwilligers deze weer "op stoom" kreeg. 

Na afloop bood Willemien, de echtgenote van Henk, weer een lekkere maaltijd aan, aangevuld met de nodige wijntjes en pilsjes. Het motiveert de leden weer om wekelijks de begraafplaats prachtig op orde te houden. Het bestuur is er zoals eerder gezegd ontzettend blij mee. Hulde aan de vrijwilligers van alle begraafplaatsen…

Let wel! Het onderhoud van de begraafplaats als geheel is een verantwoordelijkheid van de parochie, dus het parochiebestuur. Dat van de graven zelf is een taak én opdracht van de nabestaanden en/of rechthebbenden. Daar heeft het bestuur niks over te zeggen, niet over de inrichting ervan, de vormgeving en het onderhoud.


Op bezoek bij de Hoeve Stobol in Nijnsel; het was zeer interessant