Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Heilig Bloedprocessie trekt weer

29-05-2023

Op zondag 4 juni, Drievuldigheidszondag, trekt de Heilig Bloedprocessie weer door de Boxtelse straten 

Het is weer bijna de eerste zondag na Pinksteren, de dag waarop al 99 jaar de Heilig Bloedprocessie door de straten van het centrum van Boxtel trekt. Dit keer is dat op zondag 4 juni. De processie vertrekt om 15.00 uur vanaf Duinendaal bij de Sint-Petrusbasiliek. De thuisbasis is het Pastoraal Centrum. Na afloop van de tocht door de straten van Boxtel is er een afsluitende viering in de basiliek. Het ‘napraten’ is dit keer in de spiegeltent op Stapelen.

Deze processie met zo'n vierhonderd figuranten in historische kostuums is een eerbetoon aan het Heilig Bloedwonder, dat volgens overlevering vóór 1380 plaatsvond in de Sint-Petrusbasiliek van Boxtel. In 1924, op donderdag 12 juni, drie dagen voor Drievuldigheidszondag, werd het corporaaldoek, het bloeddoek, in Hoogstraten feestelijk opgehaald. Op 15 juni, Drievuldigheidszondag, vonden de aansluitende plechtigheden plaats. 

Al wekenlang zijn de voorbereidingen voor deze jaarlijks terugkerende activiteit aan de gang: er werd en wordt vergaderd, de historische kostuums en andere kleding worden gepast en indien nodig vermaakt, er wordt een tent in de pastorietuin opgebouwd, er is en wordt flink aan de publiciteit gewerkt en vergunningen en veel andere zaken werden geregeld. Een hele klus waarmee tientallen vrijwilligers elk jaar doende zijn.

De belangstelling voor deelname is helaas wat aan het afnemen. Het is moeilijk om nieuwe mensen te enthousiasmeren om met de processie mee te lopen en een rol en/of taak op zich te nemen. Dit geldt in het bijzonder voor de jeugdigen en jongeren. Mocht u nog belangstelling hebben om mee te lopen of op een andere wijze de helpende hand uit te steken bel dan naar: 06 - 53 14 63 73 of neem via e-mail contact op: secretariaat@bloedprocessieboxtel.nl.

Het komende jaar is een bijzonder jaar: dan is het bloeddoek 100 jaar in Boxtel. Dan wordt er een aantal speciale activiteiten georganiseerd. Deze mag u niet missen. Wat er zoals staat te gebeuren is bij de redactie van deze website bekend, maar het is aan het bestuur van de Stichting Bloedprocessie om deze wereldkundig te maken. 

Nog zes nachten slapen en dan kunt u naar Boxtel komen om de processie gade te slaan of misschien toch nog mee te doen. Er is géén entreegeld, maar er wordt wel elk jaar gecollecteerd. ‘De kachel moet ook branden’, wordt wel eens vaker spreekwoordelijk gezegd. De weersvooruitzichten zijn goed en dat is heel belangrijk. Regen is fataal voor de historische kostuums.
Wilt u meer weten over de processie neem dan contact op met 06 - 53 14 63 73 of stuur een e-mail naar secretariaat@bloedprocessieboxtel.nl. U kunt ook de website bezoeken, ga naar www.bloedprocessieboxtel.nl.