Sint-Petrusbasiliek Boxtel
A | A | A

nieuws

Orgel/filmconcert was groot succes

16-10-2023

Een zwijgende film komt tot leven

Een magnifiek concert was het, het orgelconcert van Geerten van de Wetering afgelopen zondagmiddag in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Een orgel/filmconcert.

Op zondagmiddag 15 oktober verzorgde organist Geerten van de Wetering een fenomenaal concert met orgelimprovisaties in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Geerten maakte hierbij gebruik van de zwijgende film “The Gold Rush” van Charlie Chaplin. 

“Charlie Chaplin heeft tijdens zijn leven vaak gezegd, dat The Gold Rush de film was waarom hij herinnerd wilde worden. Het gaat om de menselijke zoektocht naar basale behoeften: eten, geld, onderdak, vriendschap, liefde. Nu 100 jaar later zijn deze thema’s nog steeds actueel.” Een klein citaat uit het programmablaadje van Geerten.

Middels zijn orgelspel en speeltechnieken heeft Geerten de film The Gold Rush en daarmee de facetten van ‘de menselijke zoektocht naar basale behoeften’ een extra dimensie gegeven. Zijn levendige klanken wisten de emoties en gebeurtenissen van de film goed te verwoorden. Tijdens het anderhalf uur durende concert was er in de basiliek geen ander geluid te horen dan het orgelspel, stukjes ingevoegd geluid van wind, storm en krakend huis, en zo nu en dan het geluid van lachen van de concertbezoekers. Deze stilte van de bezoekers vertelt de rest over de lovende beleving van dit orgelconcert in beeld en geluid. Georganiseerd sdoor de Stichting Kerkconcerten Boxtel. 

Geerten van de Wetering heeft samen met zijn registrant Joël Boone op geniale artistieke manier invulling gegeven aan een muzikaal beelderige middag. Daarbij waren de prachtige klank van het monumentale Smitsorgel, de prettige akoestiek van de Sint-Petrusbasiliek en de technische inzet met extra materialen door leden van de SKB zijn zeer goede vrienden. 

Na het daverende applaus en de staande ovatie werd de middag afgesloten met een drankje voor degenen die wilden. En werd er nog vrolijk nagepraat over de vele indrukken.

Het volgende orgelconcert van Stichting Kerkconcerten Boxtel is op zaterdag 9 december in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Het betreft een Adventsconcert door titulair-organist Tommy van Doorn. Welkom!

Klik op DEZE LINK om een stukje van het orgelconcert te zien en horen.


Organist Geerten van de Wetering speelde een orgel/filmconcert in Boxtelse basiliek