Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Jona-cantate op 26 april

19-04-2015

Jona-cantate in Heilig Hartkerk

Op zondag 26 april om 15.00 uur klinkt in de Heilig Hartkerk de Jona-cantate voor solisten, koor en kamerorkest, o.l.v. Marijn Slappendel. De kerk – die onderwerp is van een studie voor herbestemming van het gebouw – opent de deuren voor dit unieke concert. 

Muzikale belevenis
De Jona-cantate is een nieuw muziekstuk, op teksten van René van Loenen en muziek van Alfons van der Mullen. De première is de vrijdag ervoor in Culemborg en een derde concert volgt in Utrecht. Voor Boxtel dus een unieke kans om deze muzikale belevenis mee te maken. ‘Je zou het kunnen typeren als een spiritueel concert’, aldus de componist, ‘er zit een visie in, die je op jezelf kunt laten inwerken.’ Er klinkt nieuwe klassieke muziek, verrassend en sfeervol, maar ook herkenbaar. Er zijn fragmenten uit volksliedjes verwerkt en een enkele popsong. De ‘stem van God’ wordt tot klinken gebracht door een klein vrouwenkoor, dat samen met een blokfluit-ensemble onzichtbaar wordt opgesteld in de kerk. ‘Het klinkt ijl, bovenaards - je weet niet waar het vandaan komt.’ Pas aan het eind komen zij te voorschijn, als de hoofdpersoon, Jona, tot inzicht is gekomen.

Religieuze verdraagzaamheid
Het verhaal is gebaseerd op het bijbelboek Jona, over de man die wegloopt voor zijn opdracht om Ninevé, stad van de vijand, te waarschuwen voor het onheil dat het over zichzelf afroept. Hij gaat naar zee en raakt verstrikt in een diepe vertwijfeling. Het symbool hiervoor is, dat hij wordt opgeslokt door een zeemonster. Het verhaal van Jona wordt opgevat als een spiegel voor onze tijd: wat wordt nu van ons, hier gevraagd? Dit jaar is Mosoel, vlakbij Ninevé, opnieuw omstreden gebied. Het islamitisch heiligdom dat daar ter ere  van Jona was gebouwd, is recent door de troepen van IS verwoest. Volgens de schrijver, René van Loenen: ‘In de Joodse traditie wordt het verhaal gelezen op Grote Verzoendag: het heeft betrekking op vrede voor de hele mensheid. We zijn allemaal aan boord van hetzelfde schip.’ 

Samenwerkende kerken
In de Jona-cantate werken professionele orkestleden en solisten samen met  goede amateur-musici en koorzangers, die na een auditie meedoen. Solisten zijn de tenor Erik Janse en bariton Bas Kuijlenburg. Het project omvat 47 uitvoerenden en presenteert een uitvoering op hoog muzikaal niveau. Dit concert is naar Boxtel gevraagd door de werkgroep Klassiek in de Kerken (KLiK) en wordt ondersteund door de Protestantse Gemeente en de Heilig Hartparochie. Na afloop blijft de kerk open voor een hapje en een drankje, zodat bezoekers en musici elkaar kunnen spreken. ‘Het is een positief signaal, dat wij dit samen kunnen doen. Dit wordt een feestelijke oecumenische ontmoeting.’ 

Zondag 26 april, 15.00, Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel. Entree € 10.00, jongeren t/m 18 jr. € 5.00. Reservering van kaarten via www.jonacantate.nl. Kaarten zijn ook aan de ingang verkrijgbaar, de kassa is open om 14.15 uur.