Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Overweging 10 januari

11-01-2016

Doopsel van de Heer

Het feest van de Doop van de Heer wordt van oudsher getypeerd als een moment van openbaring van de Heer aan het brede publiek. En het moet wel iets heel bijzonders zijn geweest want de hemel gaat open, de heilige Geest daalt neer in de vorm van een duif en Jezus is in gebed… Het laatste heeft mij, tegen de achtergrond van het feit dat we nagenoeg een jaar geleden een nieuwe gemeenschap zijn gaan vormen, geraakt. Er is in die tijd veel en goed werk verricht door een grote groep van betrokken mensen. Wat ik mij echter wel afvraag is of wij ons daarbij voldoende in gebed hebben laten inspireren en leiden door de heilige Geest. Laten optillen door de Geest van God om te verstaan wat zijn bedoelingen zijn met onze parochie. Want in stilheid en vertrouwen ligt door Hem onze kracht. Met behulp van de lezingen zal ik proberen om op deze vraag een antwoord te geven…

Profeten zijn mensen van God, van het woord en van gebed die zich laten leiden door Gods geest. Vandaag brengt Jesaja, een profeet uit de achtste eeuw voor Christus, een boodschap van troost, leven en vrede. Van troost voor Jeruzalem omdat er een nieuwe tijd van geluk en zegen gaat aanbreken. Deze troostende woorden kunnen wij ook op onze eigen parochie van toepassing maken nadat wij in het begin van 2015 de Heilig Hartkerk aan de eredienst hebben moeten onttrekken en door de fusie onze zelfstandigheid als parochies hebben moeten opgeven. Er brak hierdoor een nieuwe periode aan, een tijd waarin wij elkaar beter hebben mogen leren kennen om samen en in vrede met God en elkaar verder te gaan.

Er is zoals gezegd, heel veel goeds gebeurd maar beseffen we in voldoende mate dat het bij Jezus Christus, de beloofde Redder, moet beginnen en door Hem voltooid mag worden. God is immers verschenen in de persoon van zijn zoon Jezus zo houdt Paulus ons voor om rechtvaardig en als kind van God vanuit ons Doopsel te handelen, te leven. En dat betekent vrij vertaald: het afkeren van wat niet van God komt en de wereld te laten voor wat die is. Wij mogen ons als gelovige mensen als eerste laten inspireren en leiden door de Geest die liefde is en uitnodigt tot geduld, mildheid en luisterbereidheid om de eenheid en de verscheidenheid in onze parochie een echte kans te geven… Het proces van al dan niet veranderen is veelal moeilijk voor ons mensen. Het vraagt geduld en tijd. God wil en kan ons daarbij behulpzaam zijn als wij ons eerlijk en oprecht tot Hem durven wenden… in gebed.

We vieren vandaag het begin van het openbare leven van Jezus. In drie opeenvolgende jaren wordt het verhaal van de aanbidding van de Wijzen, het wijnwonder van Kana en de doop van de Heer voorgelezen. Ze vertellen allen iets over de centrale plaats van het gebed tot God in ieder mensenleven. En.. ze geven een antwoord op mijn eerder gestelde vraag. De Wijzen bij de kribbe laten zien wat het belang is van de Aanbidding van de Heer, de gasten van de bruiloft ontdekken in aanleg de kernwaarde van ons geloof, de Eucharistie en het doopsel van de Heer wijst ons op het belang om te leven als gedoopte kinderen van God. In alle gevallen worden wij als gelovigen en parochianen gewezen op de toegevoegde waarde van de verbondenheid met Jezus Christus in onze gemeenschap als parochie die zich in alle gevallen mag beginnen en eindigen bij het gebed…

Als wij dit proberen te doen dan zal ons de weg gewezen worden en wordt er ten volle recht zal worden gedaan aan ons unieke mens en kind van God zijn alsook aan de unieke gemeenschappen binnen onze parochie… Amen.

- Pastoor Jacques Grubben -