Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

In en om de torens: juli 2016

02-07-2016

Op donderdag 30 juni jl. vond de zevende vergadering van het bestuur van de Heilig Hartparochie van dit jaar plaats. Naast een aantal huishoudelijke aangelegenheden werden de volgende zaken besproken en/of besloten. 

Bezoek aan bisschop Mgr. De Korte
Op maandag 27 juni brachten het pastoraal team (’s morgens) en het bestuur (’s avonds) een kennismakingsbezoek aan onze (nieuwe) bisschop Mgr. Gerard de Korte. Allen waren onder de indruk van de openheid, betrokkenheid en hartelijkheid van de bisschop. Hij liet zich goed informeren over allerhande zaken en de groepen konden hun speerpunten en vraagstukken goed naar voren brengen.
Op woensdag 23 november a.s. is de bisschop te gast in Boxtel tijdens een spirituele avond in gemeenschapshuis De Walnoot.

Verklaring Omtrent Gedrag 
Pastoraal werkers, bestuursleden en vrijwilligers die met gevoelige informatie dan wel met jeugdigen omgaan, dienen te beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Het proces om aan deze verplichting te voldoen is in gang gezet. In het najaar kan dit worden afgerond.

Onderscheidingenbeleid Heilig Hartparochie
Dit beleid is door het bestuur vastgesteld. In dit kader is ook de zogenaamde Heilig Hartdraagspeld ingesteld. Op dit ogenblik worden vrijwilligers in beeld gebracht die mogelijk voor een onderscheiding in aanmerking komen. Het betreft vooral die met de Heilig Hartspeld. Het bestuur is voornemens in het najaar de eerste spelden uit te reiken…

Kopieergedrag en drukwerk in beeld gebracht
Het kopieergedrag en het te vervaardigen drukwerk in alle kerkdorpen is in beeld gebracht. Op basis hiervan zijn besluiten genomen. Hierbij is gekozen voor een overgangsmodel. Gaandeweg kan hierdoor efficiënter en beter worden gewerkt en worden aanzienlijke kosten bespaard. 

Kosten in beeld gebracht
Alle kosten van dirigenten, organisten en andere medewerkers zijn in beeld gebracht en gerubriceerd. Op basis hiervan en na advies van de Commissie Personeel & Organisatie zijn hierover passende besluiten genomen. Ook deze worden gefaseerd doorgevoerd. Met mogelijk betrokkenen wordt (na de zomervakantie) persoonlijk contact opgenomen.

De Jaarrekening 2015 is vastgesteld
De Jaarrekening 2015 is door het bestuur definitief vastgesteld. Deze is ter goedkeuring aan het bisdom toegezonden. De resultaten zijn gunstiger dan de voorlopige cijfers, gepresenteerd tijdens de informatieavond van 1 juni jl. aangaven. Het tekort is (nog) € 24.842,19. Het streven is om in 2016 een positief saldo te presenteren. De jaarcijfers worden per parochie en per kerkdorp binnenkort op deze website opgenomen; een korte toelichting wordt gegeven.

De Sint-Petrusbasiliek als kerkgebouw
Er is weer gesproken over de rondleidingen en het beheer en de restauratie van het carillon. Er was een eerste rapportage van de ingestelde 4 werkgroepen. Deze hebben voortvarend hun werk opgepakt. Het bestuur zet alles op alles om in het voorjaar van 2017 het carillon van de Sint-Petrusbasiliek speelklaar te hebben. De ingebruikname mag niet ongemerkt voorbij gaan.

Vastgoedbeheer
De actuele stand van zaken van de voorgenomen verkopen is besproken. Deze kunt u ook vinden op de diapresentatie van de informatieavond en in de plaatselijke en regionale kranten. Zie ook de beide eerdere artikelen op deze website. Er is ook gesproken over de blikseminslagen in de basiliektoren van Boxtel en in de toren van Esch. De reparaties is meteen in gang gezet...

Activiteiten in de voormalige H. Hartkerk
Nu gebruikt SintLucas de H. Hartkerk en in het najaar zijn er weer enkele activiteiten gepland. Dit mits er toestemming is van de potentiële koper van het gebouw. Veel activiteiten: een goede ontwikkeling voor Boxtel.

Monument voor ‘de onbekende soldaat’
Enkele initiatiefnemers willen een dergelijk monument op de H. Hartbegraafplaats realiseren. Ergens ‘tussen’ de huidige oorlogsgraven. Het bestuur heeft toegezegd hier graag aan mee te willen werken dn waar nodig ondersteuning te verlenen.