Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

In en om de torens: april 2017

08-04-2017

Op donderdag 6 april jl. vond de vierde vergadering van het bestuur van de Heilig Hartparochie van dit jaar plaats. Naast een aantal huishoudelijke aangelegenheden werden de volgende zaken besproken en/of besloten. 

Opknapbeurt Mariakapel Esch
De Mariakapel in Esch (onder de toren) wordt van alle kanten opgeknapt. Dit gebeurt door vakmensen en vrijwilligers. Op zondag 7 mei a.s. is er een feestelijke bijeenkomst want dan is de kapel klaar. De muziekvereniging van Esch geeft ook acte de présence. U bent van harte uitgenodigd.

De ‘voeten’ van de pilaren worden opgeknapt
De voeten van de pilaren van de kerk van Liempde en die van de basiliek van Boxtel worden door een stukadoor opgeknapt en gepleisterd. Daarna worden ze door vrijwilligers opnieuw geschilderd. Een hele klus, maar dan staan ze er ook weer goed bij…

De thema-avond op 29 maart jl.
Deze avond is besproken, en is goed geslaagd. Zie de verslagen en de (foto)impressies elders op deze website. Zeker de moeite van het (na)lezen waard.
 
Informatieavond bestuur op 4 oktober a.s.
Deze bijeenkomst wordt dit jaar in het najaar gehouden en wel op woensdag 4 oktober a.s. Dat vertelt het bestuur wat het de afgelopen jaar allemaal heeft gedaan en wat de plannen voor het komende jaar zijn. In de tweede helft van de avond wordt een spreker uitgenodigd.

Laatste inventarisstukken van de voormalige H. Hartkerk
Over deze laatste ‘zware’ stukken is een besluit genomen: het triomfkruis, de kruisweg en de oude Piëta van de Sint-Petrusbasiliek gaan naar het depot in Veghel, de altaren gaan opnieuw in de aanbieding en de doopvont krijgt op het H. Hartkerkhof een plek naast de Mariakapel. Het houten kruis kreeg al een plek op de absouteplaats van het H. Hartkerkhof.

Werkgroep Restauratie Carillon
De restauratiewerkzaamheden verlopen geweldig; de meewerkende leerlingen van het Baanderherencollege hebben een tweede prijs gewonnen in de OMO-wedstrijd, zie het separate artikel over het carillon. De activiteiten in verband met de heringebruikname worden kort geschetst; deze vinden op zaterdag 10 juni plaats.

Aangepaste en uitgebreide bliksembeveiliging
Deze is de afgelopen week aangelegd en is dus helemaal klaar. De beveiliging kon er net mee door maar is nu van het allerhoogste niveau, letterlijk en figuurlijk. Zie ook de nieuwsartikels op deze website.

Algehele beveiligingsanalyse kerkelijke gebouwen
De Commissie Vastgoed gaat een algehele beveiligingsanalyse opstellen voor alle kerken, kapellen en pastorieën die de parochie ‘rijk’ is. Op basis van die analyse worden actiepunten geformuleerd en voorstellen gedaan. Deze komen dan ter besluitvorming in het bestuur.

Begroting 2017
Deze begroting 2017 voor onze parochie is door het Bisdom goedgekeurd. De verdere bespreking van de schriftelijke reactie vindt plaats in de Commissie Financiën. 

Verkoop overtollig vastgoed van de parochie
Alle vastgoed van de parochie is onder voorbehoud van bestemmingswijziging verkocht. Het betreffen de voormalige H. Hartkerk, de H. Hartpastorie met bijbehorende tuin, de pastorie van Liempde en de pastorietuin van Liempde. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen in dezen.

Harmonisering tarieven begraafplaatsen
Er is en ad hocwerkgroep in het leven geroepen die de harmonisering van de tarieven van de begraafplaatsen nogmaals gaat bekijken. Een door de werkgroep te produceren beleidsstuk wordt ter advies voor gelegd aan de commissies Financiën en Begraafplaatsen. Daarna neemt het bestuur een besluit. De al dan niet aangepaste tarieven gaan in per 1 januari 2018.

Vergadering Contactberaad
De beraadslagingen van het Contactberaad zijn besproken. Een aantal zaken die betrekking hebben op bestuursbeleid worden doorgesluisd naar de desbetreffende bestuurscommissies. 

Contactgroepen parochie
Er is kennis genomen van de verslagen van drie vergaderingen van de contactgroepen van Esch, Lennisheuvel en Liempde. Actiepunten ten behoeve van het bestuur worden ook doorgeleid naar de bestuurscommissies. Een aantal zaken wordt meteen opgelost. Het bestuur waardeert de inzet van de contactgroepen zeer…

De volgende bestuursvergadering is op donderdag 11 mei a.s.


Het bestuur van de Heilig Hartparochie