Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Iconenwijding in de basiliek

26-09-2017

Iconenwijding in de Sint-Petrusbasiliek van Boxtel

Op zondag 8 oktober a.s. kunt u in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel een bijzondere viering bijwonen. Er worden dan iconen gewijd, die zijn gemaakt door cursisten van Liesbeth Smulders. Zij verzorgt sinds acht jaar cursussen icoonschilderen in Boxtel, Arcen, Zwolle en sinds kort ook in Sint-Agatha (bij Cuijk). 

Het woord ‘icoon’ is afgeleid van het Griekse ‘eikon’ en betekent ‘beeld, gelijkenis’. Iconen zijn gestileerde afbeeldingen van Christus, engelen en heiligen, met bladgoud, eigeel en pigmenten geschilderd op een houten plank. 
Voor het ongeoefend oog kan een icoon er misschien primitief of stijf uitzien, bijvoorbeeld omdat onze wetten van perspectief en ruimte niet gevolgd worden. Iconen zijn mystieke afbeeldingen die een andere werkelijkheid willen weergeven.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom  iemand aan een cursus icoonschilderen deel neemt. De een wil de verguldtechniek leren en het oude ambacht van het schilderen met ei-tempera. Een ander doet het vanuit een christelijke achtergrond, waarbij traditioneel waarde gehecht wordt aan het woord. Weer anderen vinden in dit schilderproces rust, zingeving en wijsheid.

Iedereen is van harte welkom bij deze viering. Als u thuis iconen heeft mag u die mee brengen en kunnen ook die gewijd worden. De wijding wordt opgeluisterd met Byzantijnse gezangen door het Slavisch Byzantijns Koor Eindhoven. Voorganger is Pastoor Jacques Grubben. De kerk is open vanaf 14.30 uur, de viering begint om 15.00 uur. De toegang: een vrijwillige bijdrage. 
Wilt u meer informatie over iconen, kijk dan op www.liesbeths-iconen.nl

Meer informatie:


Iconen van Liesbeth Smulders