Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Laat je inspireren: Geloven NU 2021

28-03-2021

● Overwegingen in de Goede Week

● Palmpasen  |  deze zondag vieren we Palm- of passiezondag. Het motto luidt: Totale eenvoud. 
We gaan een op voorhand bewogen week in: lijden, door en opwekking tot leven van Jezus Christus. Hij is de menselijke weg van liefde ten volle gegaan in totale eenvoud. Niet dat dit nu zo eenvoudig is, maar Jezus de Christus had slechts één doel: de liefde die Hij ontvangen heeft van God zijn Vader te delen met velen. Die liefde onder mensen verspreiden zodat ze én betere mensen worden én een betere wereld opbouwen. Met het feest van Palmzondag beginnen we de Goede Week, “goed” om alles wat eruit is voortgekomen. “Goed” omdat we stil mogen staan bij de ervaringen van “geprezen worden” en van “verguizing”. Niets menselijks is onze God vreemd. Niets menselijks hoeven wij uit de weg te gaan. Wij gaan die weg samen met onze Heer Jezus de Christus. 

● Witte Donderdag  |  Het motto luidt: Totaal dienstbaar. 
We gaan als kerkgemeenschap de “drie heilige dagen” in. Zo pakken we onze rijke, lange, vruchtbare traditie op. Wij bouwen verder op de fundamenten die eens gelegd zijn: het leven, het lijden, de dood en het “verder dan de dood” van Jezus de Christus. De drie dagen – van Witte Donderdag tot het hoogfeest van Pasen – heet het Pasen van de Heer. Het “Paas triduüm” Dit Pasen van de Heer heeft zijn wortels reeds in het Eerste Verbond. De uittocht uit het land der slaven is reeds (het joodse) Pasen en men gebruikt ongezuurde broden. Op de vooravond van zijn eigen dood neemt Jezus ook brood en deelt. Hij doet meer: Hij wast de voeten van zijn leerlingen: totaal dienstbaar. Hij doet het voor ons, opdat wij doen zoals Hij. 

● Goede Vrijdag  |  Het motto luidt: Totaal gegeven
Vandaag gedenken we het lijden en de dood van Jezus. En zijn graflegging. Herdenking, gedenken: het is meer dan een loutere herinnering aan wat eens is gebeurd. Gedenken betekent dat het vandaag weer gebeurt. Waar? Staan we open voor al die plaatsen op de wereld waar mensen een vergelijkbaar lot ondergaan? Daar waar ze de ultieme gave van hun leven geven voor de zaak van gerechtigheid, de zaak van liefde? Op Goede Vrijdag zien we waartoe totale liefde leiden kan. Die liefde heeft niets romantisch maar is veeleer zelfgave ten einde toe. Deze liefde speelt zich af in het hier en nu en heeft handen en voeten. Maar tegelijkertijd bouwt die ook aan een “verder”. Naar dat verder staan we open: op het einde van de viering verpozen we ons bij het graf. In stilte. 

● Bespreking van de Bijbellezingen en het Evangelie van zondag 28 maart 2021

De bespreking van de lezingen en het Evangelie zijn digitaal en straks interactief. Dus via de computer, laptop, tablet of telefoon kunt u deze volgen. Klik hieronder op een van de links...  Pastoor Geertjan van Rossem bereidt de presentatie voor en neemt deze digitaal op en zet deze vervolgens op YouTube. De link hier naartoe wordt hier vermeld en verder op alle deelwebsites van de vier kerkdorpen. Klik op die link en volg zijn opgenomen presentatie. 

● Ga naar de presentatie van de beide lezingen van deze week en klik op deze link of op de link (volgt) hieronder en geniet van de presentatie.
● Voor de presentatie over de uitleg van het Evangelie klikt u op deze link.
● Ga naar alle toelichtingen op de lezingen en de evangelies in de afgelopen maanden van pastoor Geertjan van Rossem. Klik op deze link.

● Teksten van lezingen en Evangelies van deze week

De teksten van alle lezingen en Evangelies van deze week zijn in de bijlage te vinden. Klik op deze bijlage en lees deze eens op uw dode gemak...

Meer informatie: