Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

In en om de torens: mei 2021

16-05-2021

Op woensdag 12 mei jl. vond de vijfde vergadering, de meivergadering, van het bestuur van de Heilig Hartparochie van dit jaar plaats. Naast een aantal huishoudelijke aangelegenheden werden de volgende zaken besproken en/of besloten.
 
● Kosters- en pastoorsbord Sint-Petrusbasiliek
Nu alle gegevens, onder ook van het bisdom, zijn ontvangen kan worden begonnen met de vervaardiging van een kosters- en een pastoorsbord in de Sint-Petrusbasiliek. Dit zal enige tijd in beslag nemen maar de borden zullen de basiliek weer verder aankleden.

● Goede start van de Alphacursus Onlin
Deze digitale Alphacursus is op 15 april jl. opgestart en vindt elke donderdagavond plaats van 19.30-21.00 uur vanuit het Pastoraal Centrum, digitaal én… interactief. Er zijn dertien deelnemers die elke week enthousiast inloggen en vooral ook meedoen. ‘Het enthousiasme werkt aanstekelijk en is heel bemoedigend’, aldus pastoor Geertjan. Als u wilt, mag u gewoon nog aanhaken. 

● De Heilig Bloedprocessie
We hebben van het bestuur van de Heilig Bloedprocessie (HBS) helaas weer moeten vernemen dat deze processie ook dit jaar niet kan doorgaan in verband met de coronacrisis. Het bestuur van de HBS heeft naar alternatieven gezocht en die zijn gevonden. 
Er komt een min of meer digitale Bloedmirakelweek en een mooie, aangeklede viering op Drievuldigheidszondag. Dit is de zondag na Pinksteren, de dag waarop normaal gesproken de processie door Boxtel trekt. Houd de dag- en weekbladen in de gaten. 

● Eerste H. Communie- en vormselvieringen
Deze gaan dit jaar ‘gewoon’ door maar wel met strikte inachtneming van de coronamaatregelen. De vieringen zijn als volgt:
  • Boxtel: de communicanten worden opgesplitst in zes groepen; er komen dus zes vieringen. De data hiervan zijn nog niet bekend.
  • Esch: in dit dorp komt er één viering, ook deze datum is nog niet bekend.
  • Lennisheuvel: hierover is ook nog niks bekend.
  • Liempde: hier is er één viering. Deze datum is wel bekend en is op zondag 6 juni a.s.
Binnen de Heilig Hartparochie zijn er twee vormselvieringen voor alle vormelingen. Deze vinden in de Sint-Petrusbasiliek plaats en zijn op vrijdag 18 juni om 17.00 uur en 19.00 uur. 
De verdere organisatie van de communie- en vormselvieringen wordt ter hand genomen. 

● Gouden priesterfeest Harry van den Tillaart
Op 29 mei 2021, ook zijn verjaardag, is Harry van den Tillaart vijftig jaar priester: een gouden jubileum. Dit wordt in verband met de coronaperikelen niet op die dag gevierd maar op zondag 10 oktober. Afhankelijk van de omstandigheden op dat moment, wordt het feest vormgegeven. U hoort daarover nog van ons. We wensen Harry bij voorbaat al een fijne dag toe op 29 mei a.s. en straks natuurlijk op 10 oktober.

● Algemene informatieavond Heilig Hartparochie
We vertrouwen erop dat deze dit jaar weer wel kan doorgaan. De ontmoetingsavond is op woensdag 6 oktober a.s. in de Walnoot gepland. Daar gebruiken we de grote zaal. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Het programma volgt te zijner tijd.

● Secretariaatsvrijwilligers HHP actief
Deze medewerkers zijn inmiddels begonnen en zijn volop aan de slag. ‘We weten al niet beter’, reageerde een van de bestuursleden. Tot nu toe zijn we heel tevreden over de opstart en hoe een en ander uitpakt. Inmiddels hebben we ook een zesde persoon benoemd: Käthy Ruijten. Ook haar wensen we een goede start toe en veel succes. 

● Video- en streamingsapparatuur in de basiliek
Deze hebben we kunnen realiseren omdat we in de tweede helft van vorig jaar een stevige nalatenschap hebben ontvangen van Wim Aarns en Annie Aarns-Zijm. Graag willen we hen hiervoor postuum en in de persoon van hun nicht Astrid nogmaals van harte danken. De installatie is klaar voor meer gebruik.
Inmiddels hebben we een camerateam samengesteld. Dit team bestaat uit:
  • Jo Custers (coördinator)
  • Yvonne de Riet
  • Francien Klomp
  • Steven van Groeningen
  • Anne de Riet
  • Jasper de Riet
  • Stef Hendriks
  • Lucas de Waal
Deze cameramensen zijn inmiddels geïnstrueerd en zijn flink aan het oefenen.
In de afgelopen weken heeft Ziggo ook een internetaansluiting aangelegd. Deze wordt binnenkort ook op de apparatuur aangesloten. Dan kunnen we echt aan de gang.
Deze installatie kan ook worden ingehuurd voor het registreren van uitvaart- en andere vieringen, kerkelijke concerten en andere kerkelijke bijeenkomsten. De geldbedragen die hiervoor worden gevraagd zijn in deze vergadering vastgesteld. Meer hierover leest u binnenkort op deze website in een apart artikel.

●  Aanpassing contracten kopieermachines HHP
Nu de beide contracten bijna verlopen zijn hebben we de contracten verlengd en we hebben er één contract van gemaakt. De kopieën worden nu tussen de beide machines gesaldeerd.
De grote machine wordt vervangen door een snellere kleurenmachine. Deze heeft ook de mogelijkheid om boekjes te maken. Zo gauw deze machine in geleverd worden de medewerkers geïnstrueerd. Het mooie van alles is dat de kosten per maand ook nog eens aanzienlijk dalen… De huidige grote machine wordt hierdoor overcompleet. Deze is nog in een goede staat en wordt binnenkort te koop aangeboden. Mocht u belangstelling hebben dan kunt u contact opnemen met het secretariaat. Zij staan u graag te woord.

● Aanvulling Commissie Vastgoed
Omdat de Commissie Vastgoed enigszins in ondertal is, wordt deze aangevuld met bestuurslid Arnold van den Broek. We wensen hem veel succes met zijn werkzaamheden binnen de commissie.

● Onderhoud aan de Sint-Petrustoren
Vooral een gedeelte van het voegwerk heeft dringend conserverend onderhoud nodig. Dit moet op grote hoogte plaatsvinden en zal een hele klus worden. Zoals we al eerder schreven zal dit nog dit jaar gaan plaatsvinden. Hiermee laten we ons begeleiden door het bisdom dat hiervoor experts in dienst heeft. In deze vergadering hebben we de stand van zaken doorgesproken en nu wordt het bestek opgesteld. Er komen nogal wat commissies en deskundigen om de hoek kijken bij een dergelijk project. In deze zomer kan wellicht al de aanbesteding plaatsvinden en daarna de uitvoering.

● Meerjarenonderhoudsplannen in beeld gebracht
In de vergadering is met de vertegenwoordiger van het bisdom afgesproken om de nieuwe meerjarenonderhoudsplannen op gaan te stellen. Deze gelden voor onze drie monumentale kerken, namelijk de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel, de Sint-Willibrorduskerk in Esch en de Sint Jans Onthoofdingkerk in Liempde.
Op basis van deze plannen kunnen we dan mogelijk weer subsidie aanvragen in het kader van de regeling Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM-subsidie) aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dat verlicht de financiële uitgaven aanzienlijk, want allen kunnen we het niet.

De volgende bestuursvergadering
is op donderdag 10 juni 2021 om 09.30 uur.