Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Tommy: Smitsorgel is een feest

11-07-2021

Als organist zit je boven verstopt, maar je kunt merken en voelen wat de luisteraars beneden beleven.

Het is altijd een feest om op het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel te spelen, zowel tijdens de vieringen als tijdens concerten. Ik ben er zelf dan ook heel blij mee dat ons prachtige Smitsorgel zo vaak bespeeld wordt en te beluisteren is - in lang niet alle kerken is het tegenwoordig nog vanzelfsprekend dat de grote, monumentale orgels nog regelmatig gebruikt worden. Bij ons is het gelukkig wél vanzelfsprekend.

Tijdens de Hoogmis klinkt het orgel vanuit een liturgische functie; tijdens een concert mag het even helemaal naar het middelpunt. En dat was afgelopen zondag bij het concert goed te merken: de basiliek was erg goed gevuld met (precies honderd) zeer aandachtige bezoekers! Hoewel je als organist boven 'verstopt' zit en je zelf niet direct ziet wat er beneden in de kerk gebeurt, kun je wel merken en voelen of luisteraars de muziek meebeleven. Omgekeerd is de situatie overigens veranderd: vanuit de kerk kun je tegenwoordig meekijken hoe het er boven aan toegaat als er op het orgel gespeeld wordt. Voor veel mensen interessant om te zien. 
Het programma van zondag was nog eens extra bijzonder omdat het samengesteld was uit verzoekjes van reguliere concertbezoekers en kerkgangers. Uiteraard mogen er dan een aantal klassiekers niet ontbreken ("de koekoek" - of met een iets duurdere naam de "Toccata con lo Scherzo del Cuculo" van Bernardo Pasquini - en de "Prière à Notre-Dame" van Léon Boëllmann zullen de meeste kerkgangers bekend in de oren klinken), maar er werd ook meer populaire muziek gevraagd. Zo klonk er ineens muziek van The Beatles op het Smitsorgel, en heb ik in "La valse des anges" (de wals van de engelen) van Julien Bret mijn uiterste best gedaan om het statige Smitsorgel uit 1842 te transformeren naar een theaterorgel. Ook werd een vrolijke mars van de Italiaanse componist Gherardeschi gevraagd - ik kende de componist niet, maar zo kom je nog eens wat op het spoor. 

Verrassende klanken in een, ook voor mij, verrassend programma! Het smaakt absoluut naar meer om dat nog eens zo op te zetten. De woorden na afloop door burgemeester Van Meygaarden van Boxtel en onze eigen pastoor Van Rossem waren een mooie bekroning op een geslaagde middag. 

Tommy van Doorn


Zie ook het artikel van registrant en collega-organist Hans van der Haagen. Klik op het kerkdorp Boxtel, ga naar het kopje 'nieuws' en klik op de titel "Oorverdovend applaus Tommy".


Met dank aan Yvonne de Riet voor de foto.
Op de foto van de live-videostreaming in de basiliek zijn te zien:
- Tommy van Doorn als gehuldigd titulair-organist
- Hans van der Haagen als registrant (zelf ook organist)


Organist Tommy van Doorn en registrant Hans van der Haagen