Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

In en om de torens HHP: feb. 2022

05-02-2022

Op donderdag 3 februari jl. vond de tweede vergadering, de februariververgadering, van het bestuur van de Heilig Hartparochie van dit jaar plaats. Naast een aantal huishoudelijke aangelegenheden werden de volgende zaken besproken en/of besloten.
 
● Coronamaatregelen vanaf 1 februari 2022
De coronaregels, de basisregels, zijn op voorschrift van de overheid en de bisschoppen voor onze parochie:
  • bij verkoudheid, hoesten, griepverschijnselen, etc.: thuisblijven;
  • bij binnenkomst en verlaten van de kerk een mond/neusmasker op;
  • de handen bij binnenkomst ontsmetten;
  • houdt in de kerk anderhalve meter afstand en neem plaats bij een sticker;
  • hoesten in de binnenkant van de elleboog;
  • er mag worden meegezongen;
  • beperkte toegang bezoekers: Boxtel ca 100 | Esch ca 65 | Lennisheuvel ca 45 | Liempde 65;
  • aan de deur vindt een gezondheidscheck plaats en er wordt geteld.
Verder zijn de volgende zaken afgesproken:
  • de avondmissen zijn weer op de reguliere tijden: 
  • zaterdagavond in Boxtel om 19.00 uur en in Esch om 18.30 uur;
  • in Lennisheuvel worden weer alle vieringen op de reguliere tijdstippen hervat, voor Liempde verandert er niks;
  • alle vergaderingen en bijeenkomsten kunnen weer op de door de deelnemers zelfgekozen tijdstippen plaatsvinden;
  • koren en muziekverenigingen mogen (in kleine 
  • Groepen) optreden met minimaal 1,5 meter onderlinge afstand;
  • alle kinder- en parochieactiviteiten worden weer geïntensiveerd opgepakt.
● Realisering appartement in het Koetshuis
Het appartement in het Koetshuis einde februari 2022 gereed zijn. Daarna wordt dit via de website Funda verhuurd. We houden u van de verdere voortgang op de hoogte. Heeft u belangstelling? Hou dan vooral de website Funda in de gaten.

● De Actie Kerkbalans 2022
Deze geldinzamelingsactie, eigenlijk de contributie voor de/uw kerk, is einde januari van start gegaan. 
U kunt de hele maand februari geven en daarna natuurlijk ook nog. Alle hulp en financiële steun is welkom en wordt zeer gewaardeerd.
 
● De parochiegids is verspreid
De parochiegids 2022-2023 is einde januari ook bijna huis-aan-huis verspreid en is in goede aarde gevallen. Dank voor de complimenten. Een geactualiseerde versie hangt steeds aan de website van de HHP bij ‘Communicatie’ en dan naar ‘Parochiegids’.

● Vertrouwenspersoon
In de geactualiseerde digitale Parochiegids is ook de naam van onze vertrouwenspersoon opgenomen. Deze is ook op de website geplaatst.
Als vertrouwenspersoon van de Heilig Hartparochie is geestelijk verzorger Mathieu Hendriks aangesteld. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 06 – 25 17 60 51.
De vertrouwenspersoon is verplicht tot geheimhouding van gegevens die hem uit hoofde van zijn functie zijn toevertrouwd.

● Brainstormavond bestuur
Deze avond vindt plaats op donderdag 3 maart a.s. als dit om coronatechnische redenen mogelijk is. Op deze avond wordt een start gemaakt van het opstellen van een beleidsplan voor het parochiebestuur voor de komende vijf jaren.

● Pastorale zaken worden opnieuw opgepakt
Binnenkort wordt een aantal pastorale zaken opgepakt die zo mogelijk alle fysiek en tijdig worden georganiseerd. We noemen de belangrijkste:
  • Er wordt een nieuwe Alphacursus opgestart. De eerste avond, een informatieavond, is op donderdag 10 maart en vindt in het Pastoraal Centrum plaats. De aanvang is 18.30 uur.
  • Het opzetten van een cursus ‘Catholicism’. Avonden met een inleiding, film en gesprekken.
  • Het starten met het synodale proces binnen de parochie: samen denken over en werken aan de kerk van morgen; de eerste avond is op maandag 7 maart a.s.
  • Alle vormsel- en communievieringen vóór de zomervakantie voorbereiden en vieren. De communievieringen in mei en de vormselviering(en) in juni/juli 2022.
Nu maar hopen dat corona weer geen roet in het eten gooit, maar daar gaan we niet vanuit.

● Gesprek met het MOV-bestuur
Onlangs is er een gesprek geweest met het uitgedunde bestuur van de MOV (Missie, Ontwikkeling & Vrede). Mocht u belangstelling hebben voor een lidmaatschap neem dan contact op met onze pastoor Geertjan van Rossem (0411 – 67 22 15) of via het secretariaat met de waarnemend voorzitter Cees Jongmans. We wachten met smart op uw hulp!

● Ledenadministratie
Het in- en uitschrijven van leden verloopt nog steeds niet naar wens. Binnen het nieuwe systeem lopen we ook tegen lastig op te lossen zaken aan. Er is besloten om in verband hiermee een studiebijeenkomst met deskundigen te beleggen. Begin maart vindt deze plaats en daarna zijn er hopelijk oplossingen in beeld. 

● Pastoors- en kostersbord
Beide borden voor de Sint-Petrusbasiliek zijn op een haar na klaar. In overleg met de Contactgroep Boxtel wordt een dag en datum gepland tijdens welke de beide borden worden onthuld. Dit zal zo snel mogelijk gebeuren.

● Restauratiewerkzaamheden aan de Sint-Willibrorduskerk in Esch
Na een intensieve voorbereiding en in overleg met de Monumentenwacht en de bouwkundige van het bisdom gaan we binnenkort herstel- en restauratiewerkzaamheden aan de Sint-Willibrorduskerk in Esch uitvoeren. Het dakbeschot wordt hersteld, er worden enkele kleinere bouwkundige voorzieningen uitgevoerd en de kerk wordt geschilderd. Zo gauw er een definitieve toestemming van het bisdom is verkregen, gaan we beginnen. Ongeveer de helft van de kosten wordt gedekt door de SIM-regeling, de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten. Voor het eind van 2022 moet de hele klus zijn geklaard.

● Regeling verlenging monumentale graven
Het bestuur heeft een aparte verlengingsregeling voor monumentale graven en voor graven die een rijksmonument zijn, opgesteld. Voor verlenging van graven na een periode van 40 jaar was al eerder een nieuw tarief vastgesteld namelijk € 500,-- voor een periode van 10 jaar. Voor monumentale graven is deze termijn opgerekt naar 20 jaar en voor graven die als rijksmonument zijn gemarkeerd is de termijn ‘onbepaald’. 
De rechten, plichten en lasten blijven vanzelfsprekend in handen van de rechthebbenden.

‘Geef voor de dag van morgen’

De volgende bestuursvergadering is 
op donderdag 3 maart 2022 om 11.00 uur.