Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

In en om de torens: maart 2022

07-03-2022

Op donderdag 3 maart jl. vond de derde vergadering, de maartververgadering, van het bestuur van de Heilig Hartparochie van dit jaar plaats. Naast een aantal huishoudelijke aangelegenheden werden de volgende zaken besproken en/of besloten.

● Coronamaatregelen flink versoepeld
Vanaf 25 februari 2022 zijn door de Nederlandse bisschoppen de coronaregels in de kerken stevig versoepeld. Dit in navolging van de landelijke aanpassingen. Deze minder strenge coronaregels binnen de kerken zijn vanaf 25 februari 2022 ingegaan. De anderhalvemeter afstand en het mondkapje zijn verdwenen en daarmee zijn ook de maximale aantallen in de kerken losgelaten. Dit betekent dat er weer heel veel mensen in de kerken mogen, bijna zonder beperking, en dat er niet meer gereserveerd hoeft te worden voor zover daar nog sprake van was. De bezoekers mogen gaan zitten waar en naast wie ze willen. De basisregels blijven wel gehandhaafd:
  • bij verkoudheid, hoesten, griepverschijnselen, etc.: thuisblijven;
  • handen bij binnenkomst in de kerk ontsmetten;
  • hoesten in de binnenkant van de elleboog;
  • een mondkapje mag, maar hoeft niet.
Op de achtergrond worden ook andere, minder in het oog springende regels aangepast, zoals de wijze van communie uitreiken. In de komende tijd zullen ook de stickers en de richtingpijlen verdwijnen.

● De parochiegids is verspreid
De parochiegids 2022-2023 is einde januari bijna huis-aan-huis verspreid en is in goede aarde gevallen. Een steeds opnieuw geactualiseerde versie hangt aan de website van de HHP bij ‘Communicatie’ en dan naar ‘Parochiegids’.

● Vertrouwenspersoon
In de geactualiseerde Parochiegids (op de website) is ook de naam van onze vertrouwenspersoon opgenomen. Deze naam is ook op de website zelf geplaatst. Als vertrouwenspersoon van de Heilig Hartparochie is geestelijk verzorger Mathieu Hendriks aangesteld. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 06 – 25 17 60 51.
De vertrouwenspersoon is verplicht tot geheimhouding van gegevens die hem uit hoofde van zijn functie zijn toevertrouwd.

● Brainstormavond bestuur
Deze avond is verplaatst en vindt plaats op donderdag 23 maart a.s. Op deze avond wordt een start gemaakt van het opstellen van een beleidsplan voor het parochiebestuur voor de komende vijf jaren.

● Nieuwe pastorale zaken staan op de kaart
Aangekondigde pastorale zaken staan inmiddels op de kaart. Deze worden alle zonder coronabeperkingen uitgevoerd, dus fijn samen in één ruimte. 
  • Er wordt een nieuwe Alphacursus opgestart. De eerste avond, een informatieavond, is op donderdag 10 maart a.s. en vindt in het Pastoraal Centrum plaats. De aanvang is 18.30 uur.
  • Het opzetten van een cursus ‘Catholicism’. Dit zijn circa 20 avonden met een inleiding, een film en gesprekken. De inloop is vrij en de avonden zijn ook ‘los’ te bezoeken. De eerste avond is op maandag 14 maart a.s. en begint om 19.30 uur.
  • Het synodale proces binnen de parochie gaat van start. De eerste avond is voor leden van de contactgroepen en is op maandag 7 maart a.s. De aanvang is 19.30 uur.
  • Er komt een zogenaamde ‘Beatlesavond’. Dit is één ‘losse’ avond tijdens welke pastoor Geertjan van Rossem ingaat op de muziek van de Beatles, de betekenis ervan en van de groepsleden zelf en de invloed van dit alles op de samenleving van toen. De datum is ergens in april/mei en wordt via de website bekendgemaakt.
● Actie(s) voor Oekraïne
Het bestuur gaat in gesprek met het bestuur van de MOV (Missie, Ontwikkeling & Vrede) voor het bezien van de mogelijkheden tot het opzetten van actie voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Na de carnavalsmis in Liempde is er al een prachtig bedrag van ruim 150 euro opgehaald. Dit is al overgemaakt.
Via de media en deze website houden we u op de hoogte van de mogelijke acties. U mag natuurlijk ook zelf geven via de Actie Giro555.

● Kloostertuin in Liempde flink opgeknapt
Onder regie van de BOL (Belangenbehartiging Ouderen Liempde) wordt de kloostertuin in Liempde grondig gerenoveerd. Het werk is bijna klaar…
In dit kader heeft het parochiebestuur de ‘Maria-hoek’ in zijn geheel geadopteerd, financieel en ‘met handen uit de mouwen’. De hoek ‘nieuwe stijl’ begint al goed vorm te krijgen dankzij de vrijwilligers van de schoffelploeg. Ons petje af voor al het werk dat zij hebben verzet en nog verzetten. Jan Verhoeven is bereid de beelden opnieuw te beschilderen. Ook een heel fijn gebaar, waarvoor bij voorbaat dank!

● Verplaatsen van de kerkhofberging
Dit is inmiddels ook gebeurd en ook door de vrijwilligers van de kerkhofploeg. De nieuwe berging is door hen ingericht en de ‘oude’ die nog in een prima staat verkeert, staat op zijn nieuwe plek. Een mooie beukenhaag is er omheen geplaatst, een hek gezet en een stoep wordt nog gelegd. Gewoon vakwerk. Zie ook de verhalen op de kerkdorpensite van Liempde. En passant is ook de haag van het kerkhof hier en daar hersteld, verdicht en er zijn veel beukenstruiken bijgeplant. De dank van het bestuur is groot.

● Stormschade op het kerkhof van Liempde
Deze stormschade is in beeld gebracht en met de rechthebbenden van de graven gecommuniceerd. Voor zover mogelijk is de verzekering ingeschakeld en wordt in goed overleg naar een passende oplossing gezocht waarin iedereen zich kan vinden.

● Secretariaatsmedewerkers HHP
Onlangs is er een vergadering geweest tussen de secretariaatsmedewerkers en het bestuur. Punten hieruit zijn in hoofdlijnen binnen het bestuur besproken. Er wordt vastgesteld dat het systeem uitstekend werkt en dat we nog wel enkele secretariaatsvrijwilligers kunnen gebruiken, bij voorkeur uit alle kerkdorpen. Dus als je belangstelling hebt, neem dan contact op met het secretariaat of een van de bestuursleden. 

● Een goed beleggingsjaar 2021
Het beleggingsjaar 2021 was in alle opzichten uitstekend; de resultaten waren boven verwachting. Deze zijn volgens voorschrift van het bisdom voor een gedeelte aan de exploitatierekening toegevoegd en het grootste gedeelte aan ‘de geoormerkte voorziening’, voor tijden als het minder gaat. Wij als bestuur zijn erg blij met het goede resultaat, want daarmee gaan we op weg naar zogenaamde zwarte cijfers. Helaas beseffen wij ons ook dat het beleggingsjaar 2022 waarschijnlijk een stuk minder zal worden.

● Appartement in het Koetshuis
Dit is nagenoeg klaar en wordt de komende dagen schoongemaakt. Daarna gaat het in de verhuur. Hoe de procedure van onze makelaar op de website Funda in de gaten…! 

Geef voor de dag van morgen

De volgende bestuursvergadering is 
op donderdag 7 april 2022 om 11.00 uur.