Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Op bedevaart naar de Sint-Jan

18-05-2022

Dat gaat naar Den Bosch toe...

We gaan naar de Sint-Jan! Kartrekster Harriëtte van der Struijk uit Esch nodigt eenieder uit om mee te gaan op bedevaart. Op 29 mei kun je gezellig aansluiten voor de H. Mis van 12 uur in de Sint-Jan. Het Essche Sint-Willibrordusgilde zal daarbij aanwezig zijn. 

  • Vertrek te voet om 9.30 vanaf Runsdijk 14 te Esch
  • met de fiets vanaf de markt in Esch rond 11.15
  • en met de wagen....tja dat geeft de navigatie aan natuurlijk.
Het verhaal van Patty Kalmeijer over de bedevaart van vorig jaar:

Mis
Het is nog geen 6 uur, de wekker gaat. Mijn hele lijf protesteert: nog niet uit gerust! Maar het is licht, en al snel ben ik vergeten dat ik nog slaperig ben. Om 6.10 uur sta ik buiten en loop richting de rand van het dorp.
Het is de meimaand, Maria maand. Sinds de middeleeuwen de maand waarin Maria geëerd wordt. Pelgrims komen dan naar de sint Jan om de eucharistievieringen bij te wonen. De eerste viering op zondag is al om 7 uur. Traditioneel worden bijna alle vieringen mede vorm gegeven door de vele gildes en koren uit de weide omgeving. Op de tweede zondag van de meimaand vindt na de viering van 11.45 uur de plechtige omgang plaats waarbij het beeld van de zoete lieve vrouw wordt rond gedragen door de straten van Den Bosch langs de route van de oude bidweg die vanaf de middeleeuwen wordt gelopen.

Terug naar Esch: wij hebben ervoor gekozen om de mis van 8.30 uur bij te wonen en naar de sint Jan te lopen als echte pelgrims. Het is zo vroeg dat er nog geen verkeer is. Bomen ruisen, vogels kwetteren er vrolijk op los. Als we stevig door stappen is het 2 uur lopen. 
Als gevolg van Corona hebben we toegang/plaatsbewijzen van tevoren geregeld. 

Onderweg praten we over kleine en grote dingen die ons leven bepalen. De omgeving straalt rust uit en moedigt goede gesprekken aan. Als we de sint Jan zien opdoemen aan de horizon, word ik er een beetje stil van. Zo indrukwekkend en al eeuwen een baken van standvastigheid. Onwillekeurig denk ik aan wat deze kathedraal al allemaal heeft gezien en meegemaakt. Ik voel respect. 

We stappen door en zien steeds meer pelgrims dezelfde kant op gaan. Dan komt de Parade in zicht. Het mooie is dat iedereen een coffee-to-go kan bestellen, elkaar daarbij niet in de weg zit en dit leunend op een hek kan nuttigen. De klokken luiden: we mogen naar binnen! We maken live mee wat veel kerkgangers via een livestream volgen. We genieten van de dienst, ik steek daarna nog een kaarsje aan voor mijn moeder en de zieke moeder van een vriendin. Het is immers Mariamaand, voor onze moeders…

Wilt u ook mee op bedevaart naar Den Bosch op zondag 29 mei? Kom dan op tijd bij een van de vertreklocaties zoals hierboven aangegeven. Iemand meebrengen mag altijd! Want hoe meer zielen hoe meer vreugd. Dat gaat naar Den Bosch toe! Welkom...


Ook het Sint-Willibrordusgilde uit Esch is aanwezig in de Sint-Jan