Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Torenkruis De Burcht ingezegend

31-10-2022

Onder een mooi herfstzonnetje zegende pastoor Geertjan van Rossem gisterenmiddag om 14.00 uur op de RK Heilig Hartbegraafplaats, in het bijzijn van direct betrokkenen en belangstellenden, het voormalige torenkruis in dat eertijds stond op De Burcht. 

Het gebouw deed vanaf 1950 dienst als uitwijkplek voor de talrijke H. Missen van de toenmalige Heilig Hartkerk in Breukelen. Genoemde diensten in de Burcht werden, zo gaat het verhaal van enkele aanwezigen gisteren, werden vooral bezocht door de jeugd.

In zijn woordje vooraf stond pastoor Van Rossem stil bij de betekenis en de symboliek van het kruisbeeld door de eeuwen heen. Toen De Burcht gesloopt werd verkocht de toenmalige sloper het kruisbeeld dat destijds op de zogeheten 'ui' van de Burcht stond aan Pièrre en Nellie van den Brandt die in Boxtel een smederij aan de Stationsstraat bestierden. De familie Van den Brandt ontfermde zich ruim 28 jaar over het kruisbeeld waarvan de maker van het kruisbeeld mogelijk Pièrres oom Pieter van den Brandt was.

Nadat de familie Van den Brandt in contact kwam met de vrijwilligerscoördinator van de Heilig Hartbegraafplaats Henk Renders werd al snel een mooie plek gevonden voor het kruisbeeld. 

Samen met zijn zoon Mart Renders werd het kruisbeeld dat nog in goede staat verkeerde van een nieuwe verflaag voorzien en bevestigd op een oude slijpsteen uit de smederij van Van den Brandt die thans als sokkel dient. 

Na afloop van de inzegening was er een moment van ontmoeting bij de familie Renders, die tegenover de begraafplaats woont. Boxtel kan trots zijn dat een stukje cultureel erfgoed voor de toekomst is behouden. 


Inzegening van het kruisbeeld door pastoor Geertjan van Rossem