Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

In en om de torens: december

05-12-2022

Op dinsdag 29 november jl. vond de elfde vergadering, de ‘decembervergadering’, van het bestuur van de Heilig Hartparochie van dit jaar plaats. Naast een aantal huishoudelijke aangelegenheden werden de volgende zaken besproken en/of besloten.
 
● Muziekuitvoeringen in de kerken 

- Kerstconcert in de Sint-Petrusbasiliek
Op woensdag 14 december verzorgt de Vereniging Kerstkoor Boxtel een kerstconcert in de Sint-Petrusbasiliek. Dit concert begint om 20.00 uur; de basiliek is vanaf 19.00 uur geopend. De toegang is gratis en er wordt in de pauze met collectebussen rondgegaan.

- Themakerstconcert op het orgel in de Sint-Petrusbasiliek
Op zaterdag 17 december vindt dit themaconcert op het orgel in de basiliek plaats. Dit concert wordt door Tommy van Doorn verzorgd en begint om 14.00 uur. Het concert is gratis toegankelijk. Ook nu kunt u een vrijwillige bijdrage doneren. 

- Kerstconcert Basilius
Dit vocaal Ensemble o.l.v. Jeroen Spitteler verzorgt een kerstconcert in de Sint-Theresiakerk van Lennisheuvel. Het vindt plaats op zondag 18 december en begint om 16.00 uur. De entree bedraagt 15 euro.

- Project Unbelievable
Dit project, een muzikale belevenis met drie volwassen muzikanten, vindt op zondag 18 december om 20.30 uur in de Sint-Petrusbasiliek plaats. De entree is gratis en iets geven mag altijd. Pastoor Geertjan van Rossem wordt in het hele gebeuren betrokken, hij is er onderdeel van. Zie het overige nieuws op de website.

- Ook in 2023 een themakerstconcert op het orgel in de Sint-Petrusbasiliek
Op zaterdag 7 januari vindt er weer een themaconcert op het orgel in de basiliek plaats. Dit Nieuwjaarsconcert wordt ook door Tommy van Doorn verzorgd en begint ook om 14.00 uur. Ook dit concert is gratis toegankelijk en ook nu kunt u een vrijwillige bijdrage geven. 
U bent bij alle concerten van harte welkom!

● Vertrouwenspersoon
In de geactualiseerde Parochiegids (op de website) is ook de naam van onze vertrouwenspersoon opgenomen. Deze naam is ook op de website zelf geplaatst. Als vertrouwenspersoon van de Heilig Hartparochie is geestelijk verzorger Mathieu Hendriks aangesteld. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 06 – 25 17 60 51. De vertrouwenspersoon is verplicht tot geheimhouding van gegevens die hem uit hoofde van zijn functie zijn toevertrouwd.

● Hosties voortaan uit Liempde
Al enige tijd worden in de ‘bakkerij’ van Pierpaolo en Andrea Flesia hosties gebakken, inmiddels voor twee kerkdorpen. Dit gaan we uitbreiden naar drie en straks wellicht naar vier kerkdorpen. Op deze wijze steunen we het werk van de Gemeenschap Johannes XXIII en ontvangen we echte (Liempdse) Heilig Harthosties. 

● Parochieavond in De Walnoot
Deze informatieavond van het bestuur werd op 17 november jl. gehouden in gemeenschapshuis De Walnoot in Boxtel. Het was een heel geslaagde avond met bijna 50 bezoekers. Zie ook het verslag op de website.
De diapresentatie en een fotoreportage zijn ‘aan’ dat verslag gehangen. De foto’s vindt u ook in het hoofdstuk ‘Fotoalbums’. U kunt dia’s en de foto’s dus thuis op uw gemak nog eens bekijken. De cijfers van de jaarrekening volgen nog.

● Kerstvieringen als vanouds…
De vieringen van de komende kersttijd worden als vanouds gevierd. Dit betekent ongeveer volgens het schema van de periode vóór corona. Schema’s met overzichten van de vieringen staan op de nieuwspagina’s van de vijf websites en in de desbetreffende paragrafen onder ‘Vieringen’.

● Omgaan met energie
De ad hocwerkgroep heeft op 26 oktober stevig vergaderd. Er zijn veel ideeën aangebracht en afspraken zijn gemaakt. Inmiddels is er meer duidelijk en is het verslag op enkele punten aangevuld. 
Het bestuur heeft in de afgelopen vergadering al enkele afspraken gemaakt:
  • De afgesproken punten vanuit deze vergadering van 26 oktober worden allemaal uitgevoerd.
  • In goed overleg met de contactgroepen wordt snel de temperatuur van enkele kerken naar boven of naar beneden bijgesteld.
  • We gaan meten en registreren. Op basis daarvan gaan we kijken of er nog meer bijstellingen kunnen en/of moeten volgen.
Een andere werkgroep gaat zich bezig houden met maatregelen die we kunnen treffen voor het zelf opwekken dan wel besparen van energie op de lange termijn. Dat is voor kerkgebouwen nog niet zo eenvoudig, maar daarvoor volgen we Webinars en schakelen we deskundigen in.

● Update familiedagen
Ook de derde familiedag is weer goed geslaagd. Een sfeerverslag hiervan en een foto-impressie vindt u op onze website www.heilighartparochie.nl. Met de familiedagen proberen we de kerkgangers, gezinnen en randkerkelijken een fijne bijeenkomst te bieden waarin ze zich vertrouwd voelen. Onderdeel van de familiedagen is ook de sacramentenvoorbereiding. De volgende familiedag is op zondag 11 december. Deze begint om 10.30 uur in de Sint-Petrusbasiliek.

● Bezetting bestuur, commissies en werkgroepen
De bezetting van het bestuur, de bestuurscommissies en de vaste parochiewerkgroepen voor het jaar 2023 is weer vastgesteld. Met een aantal mensen wordt nog persoonlijk contact opgenomen. Mocht u belangstelling hebben neem dan contact op met het secretariaat of met een van de bestuursleden.

● Rooster van aftreden bestuur
Ook het rooster van aftreden van het bestuur is in deze vergadering vastgesteld. De heren Arnold van den Broek en Bas Rombauts zijn aftredend en zijn per 1 januari 2023 herbenoemd.

● Vergaderrooster bestuur HHP
Het vergaderrooster voor het dagelijks bestuur en het algemeen bestuur voor 2023 is vastgesteld. Dit is inmiddels aan alle  belanghebbenden toegezonden. De data staan binnenkort ook allemaal op de website.

● Secretariaatsvrijwilligers definitief
Vanaf maart 2021 hebben we met een nieuwe systeem op het secretariaat gewerkt: de secretariaatsvrijwilligers. Deze vrijwilligers werken iedere week vaste dagdelen op het secretariaat en ontvangen daarvoor een geringe vrijwilligersvergoeding. Ze hebben rechten en plichten. Het ‘instituut’ is geëvalueerd en wordt per 1 januari 2023 voor onbepaalde tijd voortgezet. 
In de bezetting zijn wijzigingen aangebracht. Mocht u belangstelling hebben om op het secretariaat te komen werken neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 0411 – 67 22 15.

● De Jaarrekening 2021 is vastgesteld
Deze jaarrekening waarvan de opzet in een geheel nieuw, ingewikkelder jasje is gestoken is in deze vergadering door het bestuur vastgesteld. We sluiten het jaar 2021 met een definitief positief saldo van € 20.836,-- af. De jaarrekening behoeft nog de goedkeuring van het bisdom. 

● De Begroting 2023 is ook vastgesteld
Ook de begroting voor het jaar 2023 is vastgesteld. Het begrote exploitatiesaldo wordt op afgerond € 10.000,-- negatief geraamd.

● Tarieven voor 2023 vastgesteld
De tarieven voor 2023 zijn vastgesteld. Deze zijn niet verhoogd, maar hier en daar wel enigszins aangevuld of uitgebreid. In het komende jaar worden de tarieven weer tijdig onder de loep genomen.

● De Actie Kerkbalans 2023 in de steigers
De Actie Kerkbalans staat weer in de steigers. Deze vindt einde januari 2023 plaats. Dit keer wordt er een folder bijgevoegd met alle ‘oude’ en nieuwe’ parochie-activiteiten en hoe u daaraan kunnen deelnemen én bijdragen als vrijwilliger. Het thema is dit keer: ‘Ik ga voor meer en doe mee’.

● Inrichting ‘Mariakapel’ in de torenhal van Boxtel
Ook in de Sint-Petrusbasiliek willen we een ‘Mariakapel’ die dagelijks voor alle bezoekers bereikbaar is. Deze ‘kapelfunctie’ wordt in de torenhal van de Sint-Petrusbasiliek gerealiseerd. De hoofdlijnen zijn nu bekend, zijn vastgesteld en worden verder uitgewerkt. De kapel kan in het voorjaar van 2023 worden gerealiseerd. Als deze ‘kapel’ klaar is hebben alle kerken van de Heilig Hartparochie een eigen ‘kapelfunctie’ die overdag steeds bereikbaar is. 

● Contactgroepen vergaderden
Zoals gewoonlijk kregen ook de verslagen van de contactgroepen weer veel aandacht is het bestuur. 
Er wordt door de onderscheidenlijke groepen hard gewerkt. Graag wil het bestuur deze vrijwilligers daarmee complimenteren. Zij vormen de ogen en oren van de vier geloofsgemeenschappen en zijn onmisbaar.

Allen een zalig Kerstmis en een goed,
gezond en gezegend Nieuwjaar.

‘Ik ga voor meer en doe mee...’

De volgende bestuursvergadering is 
op donderdag 12 januari 2023 om 10.00 uur.