Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Carnavalsvieringen een feest

21-02-2023

Spetterende Carnavalsvieringen 

In het derde weekend van februari 2023 stonden de Hoogmissen in onze Heilig Hartparochie in het teken van carnaval. De kerken in Boxtel, Esch en Liempde waren compleet gevuld met mensen uit Indegat, Oggelvorsenpoel en Ploegersland. En al het overige volk dat er nog gezellig tussen paste. 

De kop ging er af in Esch, Oggelvorsenpoel, in de Sint-Willibrorduskerk op vrijdag 17 februari. Om 18.30 uur werd daar de eerste van de drie Carnavalsvieringen vrolijk ingeluid middels de klokken. Gevolgd door de Liempdse Carnavalsviering, Ploegersland, in de Sint-Jans Onthoofdingkerk op zaterdagochtend 18 februari om 11.11 uur. Ja, u leest het goed: elf over elf. Om vervolgens olijk af te sluiten in de Sint-Petrusbasliek te Boxtel, Indegat, op zondag 19 februari om 10.30 uur.

De kerken zaten afgeladen vol met de Raden van Elf, de Jeugdraden, muziekkorpsen, vele carnavalvierders en vele niet-carnavalvierders. Met "alle schijnheiligen" zoals pastoor Geertjan de vele mensen zo heerlijk begroette. Tijdens de middagen en avonden stappen wisten al deze mensen het licht te vinden in het samen vieren van de Mis. Carnaval, een katholiek feest van origine, vier je met elkaar. En zo gebeurde het ook. Waggelend, ploegend en oggelend.

Onder muzikale hoogstandjes van lokale korpsen en koor werden er prachtige Vieringen neergezet. Met rustige en ingetogen momenten waar het hoorde. En vrolijke, humoristisch, grapgrollende momenten waar.... het ook hoorde.  

Normaal werkt een grap maar één keer zou je toch denken. Maar de carnavaleske preek van onze allom bekende voorgangersteam pastoor Geertjan van Rossem en kapelaan Marshal Staunislaus kreeg tot 3x toe de lachers op hun hand. Hoe'st mogelijk. Maar het geschiedde!

Weet u bijvoorbeeld wat het verschil is tussen gratis en voor niets? Nee? Ze lijken zo op het eerste gezicht hetzelfde. Maar bij een reünie van oud-leerlingen kwam het verschil direct boven tafel bij twee oud-klasgenoten, want.. "Ik heb hier gratis op school gezeten..., maar jij voor niets!"

Wat niet voor niets is is de Alpha-cursus. Want daar werd flink voor gepromoot door beide heren. De Alpha-cursus is gratis, maar niet voor niets. Mensen gaan rijk gevuld en gevoed naar huis. Met maaltijd en verdieping op de grote levensvragen waar je bij Alpha mee gaat sparren. Met basis-elementen van het christelijk antwoord op die vragen.

Ook was er ruimte in de jolige preek voor levenswijsheid. Met een extra schuimkraag wel te verstaan:  

Als je een bak vult met grote stenen, zit de bak dan vol? Ja, die zit vol. Maar nee hoor, want er kunnen nog kiezelstenen over uitgegoten worden die er tussendoor passen. Zit ie dan vol? Ja! Nee hoor, de zandkorrels die er overheen gegoten worden zakken er nog tussen en vullen de overige ruimtes op. 
Zo ook is het leven. De grote stenen staan voor de grote waarden in het leven: wijsheid, liefde, vriendschap, trouw, eerlijkheid, rechtvaardigheid, dankbaarheid, samenspel. De kiezels voor de kleinere waarden zoals voldoende geld en bezit, succes met je werk, populariteit en waardering. De zandkorrels voor de louter korte termijn-genietingen: dat je haar goed zit, je kleding mooi is, naar een feestje gaan, etc. 
Omgekeerd je leven vullen werkt niet: eerst de zandkorrels, dan is er geen plaats meer voor de kiezels en keien. 

En die schuimkraag? Die staat voor het biertje wat er overheen gegoten werd en z'n weg tussen de keien, kiezelstenen en zandkorrels doorvindt: Hoe je het in je leven ook aanpakt, er is altijd nog wel plaats voor een biertje.

Dat nam de lachers mee. In tussentijd pakte de pastoor zijn gitaar en toen het gelach wat gedoofd was zette hij het lied "Hallelujah" van Leonard Cohen in. Met een eigen geschreven tekst erop. De aanwezigen werden uitgenodigd om het hallelujah-refrein mee te zingen. Waar pastoor Geertjan samen met kapelaan Marshal het voortouw in namen. Luidkeels werd er mee gezongen. Een vol meerstemmig hallelujah klonk door de kerken heen. 
Of het een "Hallelujah voor de Heer!" was of een "Hallelujah! smakelijk denkend aan het biertje uitgegoten over de stenen en het zand in de grap", dat is me nog niet helemaal duidelijk. Of beide, kan ook. 
Maar helder was mij wel:  

Hallelujah! Wat een stemmige, vreugdevolle, mooie, drukbezette Carnavalsvieringen waren het! En hallelujah, wat smaakt dat naar meer!

Heeft u de Carnavalsviering gemist of wilt u stukjes terug zien? Klik dan op DEZE LINK om de Viering terug te kijken.

Wilt u het carnavalslied nogmaals beluisteren en de tekst beter tot u nemen? Klik dan op DEZE LINK.

Wilt u een stukje sfeer beleven van de muzikale intocht in een van de Vieringen? Klik dan op DEZE LINK.

Voor een fotoreportage om de sfeer te proeven - of om uzelf, u buurman of andere bekenden en onbekenden terug te zien - klikt u op DEZE LINK.

Met dank aan onder andere de hof-fotografen en kerkgangers uit Indegat en Oggelvorsenpoel voor de foto's en filmpjes van de Carnavalsvieringen in onze Heilighartparochie. En dank aan het streamingsteam van de Sint-Petrusbasiliek voor de opname van de Viering in Boxtel.

ALAAF! 
Tot volgend jaar de Carnavalsviering! Maar waarom zo lang wachten als de deuren van de kerken dagelijks dan wel in de weekenden open zijn?! 

Wie weet tot binnenkort. Of wellicht morgen al voor het ontvangen van het Askruisje op Aswoensdag? Want na een feestelijk losbarsten en uit de ban springen komt een periode van wat rustiger aan doen en bezinnen. In de Kerk gaan we na de Carnaval de Vastentijd in, de Veertigdagentijd. Een periode op weg naar Pasen. Om wat soberder te leven, wat te minderen met eten en verslavingen, stil te staan bij wat we hebben en dankbaar voor mogen zijn, te delen met anderen, .... enz. Allemaal om meer ruimte te maken in jezelf, wat te verstillen, om beter naar binnen te kunnen keren en je zo voor te bereiden op het grote feest van het Leven dat we met Pasen gaan vieren!

ALAAF!  
Een mooie Carnavalsavond en Vastentijd toegewenst. 
En van harte welkom in onze kerken en kapellen. Want onze deuren sluiten niet na de carnaval. Ook worden de ruimtes niet afgebroken of omgebouwd zoals de feesttenten betaamd, ze blijven in ere. Dus ook na de carnaval blijven de deuren wagenwijd voor u openstaan. 

ALAAF!  
WELKOM OM SAMEN VERDER TE VIEREN!


Carnaval 2023 in de Heilig Hartparochie