Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Grandioze Missionaire dag

29-03-2023

God en geloof zijn springlevend

Op 25 maart was de Conferentie Missionaire Parochie. Met ruim 750 deelnemers, en nog een veelvoud daarvan aan online volgers. Ook onze parochie was vertegenwoordigd en aanwezig op deze inspirerende dag in Veenendaal. 

Zaterdag 25 maart was de landelijke Conferentie Missionaire Parochie in Veenendaal. Het thema van deze inspirerende dag: Hier ben ik. Deze mini-conferentie, een complete zaterdag, is een vervolg op de 2 daagse conferentie van maart 2022. Met zeven zijn we afgereisd om deze grandioze dag mee te maken. Voor de meesten een vervolg op 2022. Voor de anderen een nieuwe ervaring, geënthousiasmeerd door hun prachtige verhalen. 

Wat was het een fantastische dag. Met meer dan 750 mensen, met name katholieken, samen je geloof vieren en beleven. Samen daar zijn met eenzelfde doel: God beleven en hoe geef je handen en voeten aan de opbouw van de Katholieke Kerk en verspreiding van het evangelie. Laagdrempelig en waar ieder zich welkom voelt. Een ding is zeker: de heilige Geest kan daarin niet ontbreken. En dat dat zo is hebben wij zelf mogen ervaren. Zijn werking en Aanwezigheid waren dan ook voelbaar op deze dag in Veenendaal. 

Genieten was het. In den lijve voelen hoe een levend geloof we hebben. En wat een taak er nog voor christenen is weggelegd om er in te (blijven) delen. Een missie. Want de Kerk dat ben je samen, als één lichaam, met Christus als hoofd ervan. En er is altijd ruimte en plek voor meer, voor iedereen. 

En hoe bijzonder was het om de dag te starten met het samen vieren van de Eucharistie met een intrede-processie van meer dan 50 priesters. Jong, oud, alles door elkaar. Vanuit alle hoeken en gaten in Nederland. En ook Vlaanderen was vertegenwoordigd. 

Er wordt vaak gemopperd in Nederland dat "de Kerk leegloopt". En "waar is het geloof van de mensen". Maar laten we nu eens beginnen in ons eigen hart. En laten we het omdraaien. Starten vanuit wat er wel is. En vanuit daaruit opbouwen, ontmoeten, uitnodigen, vieren, beleven, ... De Geest laten werken. Steentje voor steentje bijdragen, bouwen. Zou dat niet veel effectiever zijn dan blijven zitten, doen met "wat er nu eenmaal is", morren of afvragen en afwachten hoe het verder zal gaan? Of de Kerk zal overleven. Natuurlijk (over)leeft de Kerk. Durf te ont-moeten. Wees vrij. Doe mee, beleef het. 

Op een dag als deze voel je je gesterkt, laad je op. Is het genieten geblazen. Geïnspireerd, gevuld, gevoed en voorzien van nieuwe ideeën zijn we einde van de middag enthousiast naar huis gegaan. Met een missie. En hopende op weer een nieuwe Conferentie Missionaire parochie in 2024.

Nieuwsgierig geworden? Deze dag is gefilmd. Alles van het hoofdpodium is terugtekijken via DEZE LINK.


Ook onze parochie was aanwezig in Veenendaal