Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

4 Vrijwilligers onderscheiden

26-04-2023

Vier parochievrijwilligers onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau

Vanmorgen, woensdag 26 april, werd vier parochievrijwilligers door burgemeester Ronald van Meygaarden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Deze bijzondere eer viel te beurt aan Johan Bakker, Steven van Groeningen, Monique Staats en Jeanne Swinkels. Een bijzondere eer voor deze enthousiaste werkers voor de Heilig Hartparochie die het allen van harte is gegund

Zoals dat meestal gaat werden alle kandidaten met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. Voor de een lukte dat aardig want die ging met zijn dochter zogenaamd kijken voor een nieuwe fiets voor de schoonzoon maar ging iets eerder ‘rechtsaf’ en voor de ander was het gisteren al een zoete inval thuis en dat was toch wel wat ongewoon. Hij rook daardoor al eerder ‘nattigheid’. Alle kandidaten werden in een aparte kamer ontvangen en door de burgemeester verwelkomd.

Intussen stroomde het restaurant vol met genodigde gasten en rond tienen ging de bel en toog iedereen omhoog naar de raadzaal. Nadat iedereen een goed plekje hand gevonden werden alle zeven kandidaten opgehaald en enthousiaste ontvangen. Daartussen dus vier parochievrijwilligers.

In een door de burgemeester bepaalde volgorde kwam iedereen aan de beurt en werd de lofzang over iedereen uitgesproken. Wij doen dat wat korter en in alfabetische volgorde. Maar niet minder dankbaar voor alle werk dat de vier voor de parochie en voor veel andere groepen, stichtingen en instellingen hebben gedaan én nog doen… 

- Johan Bakker
Johan was vijftig jaar verbonden aan de werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede (MOV). De werkzaamheden voor deze werkgroep en dan met name voor de jaarlijkse terugkerende acties, zoals de Vastenactie, de Adventsactie, de Missie Verkeersactie (Miva) en de Actie Missio, heeft hij vijftig jaar met veel enthousiasme en verve verricht. De genoemde acties ondersteunen wereldwijd kleinschalige ontwikkelingsprojecten, gezondheidsprojecten, acties voor ziekenhuizen, doctoren en voor adequate vervoersmiddelen. Johan schreef stukken voor de lokale krant, schreef en las verhalen voor in de kerken, regelde drukwerk voor flyers en zorgde voor de distributie van de flyers en de collectezakjes naar collectanten.
Sinds september 2021 is hij lid van de tuinploeg van de Sint-Petrusbegraafplaats van Boxtel. Elke veertien dagen onderhoudt hij samen met een groep mensen de begraafplaats die rondom de Sint-Petrusbasiliek is gelegen. De andere week helt hij mee met het schoonmaken van de basiliek zelf: hij veegt en stofzuigt de hele basiliek.

- Steven van Groeningen
Binnen die geloofsgemeenschap Boxtel is hij sinds 2019 een van de vaste steunpilaren van de kostersploeg van de Sint-Petrusbasiliek; daaraan besteedt hij menig uurtje per week; hij is ook jarenlang koster in de Sint-Janskathedraal van den Bosch geweest en verricht daar nog diverse klussen zoals rondleidingen.
In samenhang met het kosteren en zijn andere werkzaamheden in de basiliek verzorgt én verricht hij technische klussen in de Sint-Petrusbasiliek; zorgt hij voor sponsoren voor kleine reparaties en draagt hij zorg voor diverse attributen.
Hij is sinds zeker 1980 de gids van de Sint-Petrusbasiliek van Boxtel; in die hoedanigheid gidst hij tientallen keren per jaar groepen, ook schoolkinderen en verjaardagsfeestjes van kinderen, door de basiliek en beklimt hij de Sint-Petrustoren en wandelt hij met hen over de gewelven; hij vertelt dan voluit over de basiliek en haar geschiedenis.
Jaarlijks neemt hij deel aan de Heilig Bloedprocessie; daarin vervult hij de functie van Suisse en zo nodig ook die van baldakijndrager.
Hij is sinds ruim twaalf jaar de ‘Suisse’ (iemand die de orde in de kerk bewaart) van de Sint-Petrusbasiliek; in die hoedanigheid geeft hij tientallen keren per jaren acte de présence bij bijzondere vieringen in de kerk en zo nodig daarbuiten.
Sinds 2021 is hij een van de cameramensen van de Sint-Petrusbasiliek; enkele keren per maand streamt hij een van de weekendvieringen via YouTube en laat hij mensen in verzorgingstehuizen ‘deelnemen’ aan de vieringen.

- Monique Staats
Monique was heel actief binnen de H. Hartparochie (Heilig Hart van Jezus) en dan bedoelen we een van de voorlopers van de huidige Heilig Hartparochie. De voormalige H. Hartkerk aan de Baroniestraat. Daar maakte ze in de jaren negentig twee zittingsperioden deel uit van het toenmalige parochiebestuur. Ze was de secretaris en als zodanig was ze belast met het maken van verslagen, opstellen van brieven en veel andere administratieve zaken. 
Daarnaast was ze ook erg actief in die parochie zelf, was nooit te beroerd om de handen uit de mouwen te steken en je kon altijd op haar rekenen.
De koninklijke onderscheiding kreeg ze natuurlijk voor nog veel meer activiteiten, zoals haar inzet voor de Wereldwinkel en de Sint-Petrusschool. Momenteel is Monique actief binnen de KBO.

- Jeanne Swinkels
Vanaf 1 september 1982 tot en met 1 oktober 1990 heeft zij deel uitgemaakt van het bestuur van de voormalige parochie Heilig Hart van Jezus in Boxtel (de wijk Breukelen). 
Sinds 1 januari 1978, dus al 42 jaar, is zij lid van het bestuur van het beheer van de kapel toegewijd aan de Heilige Anna en Joachim aan de Roond in Boxtel. Jeanne verzorgt de jaarlijkse vieringen in de Heilige Annakapel. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het zorgen voor de uitnodigingen, de vieringen voorbereiden samen met de pastoor, ervoor zorgen dat er stoelen zijn, koffie en koeken na afloop, etc. Zij is hierachter de drijvende en aansturende kracht.
Binnen de Heilig Hartparochie en haar voorganger de Verrijzenisparochie was zij de kartrekker van de Werkgroep Rouwverwerking. Nu is ze namens de parochie actief in de Werkgroep Rouwverwerking van Contour de Twern in Boxtel. 
Jeanne heeft veel ‘voelhoorns’ in buurtschap De Roond, gaat op ziekenbezoek en geeft belangrijke signalen door aan de parochie.

Johan, Steven, Monique en Jeanne en natuurlijk ook de drie andere gedecoreerden. Graag feliciteren we jullie namens het bestuur en het pastoraal team van de Heilig Hartparochie nogmaals en vooral ook namens de werkgroepen en vrijwilligers van onze mooie parochie waarin jullie actief zijn, met deze prachtige onderscheiding. Jullie hebben ze stuk voor stuk dik verdiend. Hopelijk hebben jullie van deze dag genoten en doe dat morgen ook met alle andere gedecoreerden… Voor een fotoreportage klik op deze of onderstaande link.

Meer informatie:


Op woensdag 26 april 2023 ontvingen Johan Bakker (3e van links), Steven van Groeningen (4e van links), Monique Staats (2e van rechts) en Jeanne Swinkels (6e van links) een koninklijke onderscheiding