Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Samen voor vrede

23-09-2023

Ieder mens een vredestichter

De bijeenkomst in het kader van de Vredesweek was een waar succes. De handen van christenen en moslims werden ineen geslagen bij het organiseren. En de vruchten daarvan waren duidelijk merkbaar in het mooie programma, de onderlinge ontmoetingen en in de goede sfeer. 

Op zaterdag 23 september kwamen zo'n vijftig mensen bijeen in de protestantse kerk in Boxtel in het kader van de Vredesweek. Protestanten, katholieken en moslims. Waaronder ook velen uit onze parochie. Deze interreligieuze bijeenkomst werd georganiseerd door afgevaardigden van de drie religieuze gemeenschappen uit gemeente Boxtel, het Interreligieus Platform. 

"Ieder mens een vredestichter. Iedereen kan iets voor vrede doen." Was een van de motto's die deze ochtend en middag voorbij kwam. 
Er werd samen gezongen, gebeden en uit heilige Schrift geciteerd. Ook was er volop ruimte om met elkaar in gesprek te gaan tijdens een heerlijke, uitgebreide multi culturele lunch in De Schakel, de ontmoetingsruimte van de protestantse kerk.

Aan de basis van deze godsdiensten ligt een geloof in dezelfde Schepper. En in de kern van de mens zijn we alemaal gelijk. Het was dan ook een vrolijke, gezellige bedoening waar met respect en aandacht voor elkaar naar elkaar geluisterd werd en hartelijk gelachen. 
In de momenten van stilte en bezinning werden kaarsen aangestoken en werd gebeden voor onder andere de vrede in de wereld, voor vrede in nabijheid onderling, voor de natuur, voor de zieken en minderbedeelden. En natuurlijk ook voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko en van de overstromingen in Libië.

Er werd afgesloten met een gebed voor vrede:

Heer, maak van ons een instrument van uw vrede
Laat ons liefde brengen waar haat is,
laat ons vergeving brengen waar belediging is,
laat ons eendracht brengen waar tweedracht is,
laat ons waarheid brengen waar dwaling is,
laat ons geloof brengen waar twijfel is,
laat ons hoop brengen waar wanhoop is,
laat ons uw licht brengen waar duisternis is,
laat ons vreugde brengen waar droefheid is.
O Heer, geef dat we niet zozeer zoeken 
getroost te worden als te troosten,
begrepen te worden als te begrijpen,
bemind te worden als te beminnen.
Want door te geven ontvangt men,
door zich te vergeten vindt men,
door te vergeven wordt men vergeven, 
door te sterven verrijst men tot het Eeuwig Leven.

Er wordt teruggekeken op een prachtige ochtend en vroege middag. En als we zo vooruit mogen kijken naar de volgende interreligieuze ontmoeting in het kader van de Vredesweek, in september 2024, dan belooft het aan ons allen, dat er nog veel moois in het verschied ligt.

Hevenuh Shalom Aleichem. 
Ik wens jou vrede van God!