Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

In en om de torens: maart 2024

07-03-2024

Op dinsdag 5 maart jl. vond de derde vergadering, de ‘maartvergadering’, van het bestuur van de Heilig Hartparochie van dit jaar plaats. Naast een aantal huishoudelijke aangele¬genheden werden de volgende zaken besproken en/of besloten.

● Enkele pastorale zaken
Enkele belangrijke pastorale zaken werd kort toegelicht en besproken:
  • de familiedag in februari is weer goed bezocht en is vooral sfeervol verlopen;
  • de carnavalsmissen zijn in goede aarde gevallen en zijn druk bezocht; ze haalden zelfs Omroep Dommelland;
  • nu, in de veertigdagentijd, loopt op maandagavonden de cyclus ‘De Vader en zijn Zonen’ en in de Goede Week wordt er een film vertoond;
  • op de vrijdagochtenden ‘draait’ de Koffie Alpha; de deelname is redelijk en we naderen al het gezamenlijke weekend.
Op dinsdag 2 april is er een Synodale bijeenkomst in het Pastoraal Centrum. Dan wil het Pastoraal Team in gesprek met gelovigen over de ‘toekomst’ van de kerk, het ‘opnieuw uitvinden’ van onszelf. U bent die avond om 19.30 uur van harte welkom in het Pastoraal Centrum.
Op zaterdag 6 april is er een missionaire parochiedag (conferentie) in Veenendaal. U kunt nog mee. Graag opgeven bij het secretariaat: 0411 – 67 22 15.
 
● Vastenmaaltijd op donderdag 14 maart a.s.
Op deze donderdag is de jaarlijkse Vastenmaaltijd. Deze vindt plaats in het Pastoraal Centrum en begint om 18.00 uur. Iedereen is op deze avond welkom; je hoeft je niet aan te melden. Breng een lunchpakket mee en ‘deel samen deze gaven’, wij zorgen voor de soep. 

● Vertrouwenspersoon
In de huidige Parochiegids (op de website) is ook de naam van onze vertrouwenspersoon opgenomen. Deze naam is ook op de website zelf geplaatst.
Als vertrouwenspersoon van de Heilig Hartparochie is geestelijk verzorger Mathieu Hendriks aangesteld. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 06 – 25 17 60 51.
De vertrouwenspersoon is verplicht tot geheimhouding van gegevens die hem uit hoofde van zijn functie zijn toevertrouwd.

 Enkele memorabele monumentale zaken
  • De gijzelkamer is opgeruimd en als kapel ingericht; de eerste H. Mis is al door pater John opgedragen.
  • De Sint-Petrusbasiliek is opgenomen in de historische route van Boxtel, die onlangs officieel in gebruik is genomen.
  • Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het Boxtels Museum MUBO is de basiliek straks drie zaterdagen geopend: informatie volgt.
Doe mee met de Actie Kerkbalans 2024
u heeft de brief met parochiegids ontvangen

 De ‘Mariakapel’ in Boxtel in gebruik genomen
Deze kapel is op zondag 18 februari 2024 door pastoor Geertjan van Rossem ingewijd. Dit was een mooie, ingetogen en waardige bijeenkomst. Deze kapel in de torenhal is dagelijks van 08.00 tot 16.00 uur geopend. 

 Betalen én Kerkbalans met QR-code
Nieuw! Dit systeem bestond al voor de collecten en de kaarsen. Nu hebben we dit betalingssysteem ook voor alle andere betalingen, zoals bijvoorbeeld voor de kerkbijdragen of giften en schenkingen. Scan de QR-code van uw eigen kerkdorp en het geld dat u betaalt komt rechtstreeks op de rekening ván uw kerkdorp. 

 Wisseling kopieerapparaten
De contracten van de huidige kopieerapparaten lopen af. Daarom is er met de leverancier over vervanging gesproken. Inmiddels is er een akkoord bereikt en krijgen we een bijna nieuwe en een gloednieuwe machine. De prijs voor alle kopieerwerk is ook lager dan tot nu toe. Het bestuur heeft een akkoord gegeven op de wisseling. Deze zal binnenkort na een voorbereidingstijd plaatsvinden. 

 2023: een goed beleggingsjaar
De allereerste jaarcijfers van 2023 zijn besproken. De resultaten van de beleggingen zijn definitief. In tegenstelling tot het grote verlies in 2022 hebben we nu een prachtige dividenduitkering en koerswinst. Drie procent daarvan mogen we toevoegen aan de exploitatiereke-ning van 2023 en de rest komt in een beleggingsreserve op de balans. Dit keer was het bestuur wél in zijn nopjes.
 
 Energiegebruik in de kerken en in het PC 
Het gebruik van gas en elektriciteit van de laatste vijf jaar is door de penningmeester op een rij gezet. Hieruit blijkt dat het energiegebruik flink is gedaald. In sommige kerkdorpen (kerken) tot meer dan de helft. Het Pastoraal Centrum is nog een beetje een dissonant. We kunnen nog niet goed de vingers achter deze cijfers krijgen, maar daar wordt aan gewerkt.  

 Energiebesparende maatregelen
Hieraan wordt verder gewerkt. We informeerden u in onze vorige editie van ‘In en om de torens: februari 2024’. Inmiddels is ter plekke in overleg met deskundigen van de gemeente een plaats bepaald waar we de panelen mogen plaatsen. Nu wordt de procedure voor-bereid. We vertrouwen erop dat we deze zomer aan de slag kunnen met de te nemen maatregelen. 

● Verslagen van de contactgroepvergaderingen
De verslagen van deze meerdere bijeenkomsten in de kerkdorpen worden kort besproken. Er worden over enkele zaken afspraken met betrokkenen gemaakt. 

De volgende bestuursvergadering is 
op dinsdag 2 april 2024 om 09.30 uur