Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Bloedprocessie ‘gezegend’

29-05-2024

De Heilig Bloeddoek 100 jaar in Boxtel: een extra feest waard met een uitstekend verzorgde processie

Op zondag 26 mei jl. werd er stilgestaan bij het feit dat de Heilig Bloeddoek, ‘de corporale’, na 100 jaar weer terug is in Boxtel. Zie het eerdere nieuwbericht op deze website en het verhaal op de website van het kerkdorp Boxtel. Op deze dag was er extra groot feest. Na de lezing van bisschop Mgr. Gerard de Korte afgelopen woensdag in café-zaal Rembrandt, was er een schitterende hoogmis in de Sint-Petrusbasiliek van Boxtel. Daarna het aankleden en schminken van de processiegangers, een lunch voor genodigden en als hoogtepunt de Heilig Bloedprocessie zelf. Deze werd in de basiliek onder grote belangstelling afgesloten. De dag zelf werd met een spetterende bijeenkomst in de spiegeltent beëindigd.  

De basiliek lag er weer schitterend bij. De banieren waren door de vlaggenmeesters ‘van stal gehaald’, de grote vlaggen hingen uit en de kerk zelf was door de bloemsiergroep weer prachtig aangekleed. Een visitekaartje voor eenieder en vooral ook voor de speciale gasten uit Hoogstraten (België) die met een volle bus naar Boxtel waren afgereisd. In Hoogstraten ligt de ‘dwaal’, zeg maar de andere helft van de twee doeken. Dank aan die grote inzet van de vrijwilligers die altijd weer klaarstaan om een feest van de kerk extra glans te geven... 

In de hoogmis ging bisschop Mgr. Gerard de Korte voor. Bisschop Mgr. Johan Bonny van Antwerpen concelebreerde. Dat deed pastoor Geertjan van Rossem ook en diaken Pieter Schevers assisteerde. Het was een prachtige mis met veel en mooie zang van het Sint-Petruskoor, orgelspel door organist titulair Tommie van Doorn, acte de présence door het gilde Sint-Barbara en Sint-Joris en heel veel kerkbezoekers. De beide bisschoppen hielden mooie overwegingen. Waar bisschop De Korte een meer filosofische benadering koos, benaderde bisschop Bonny op het eind van de viering met bloedmirakel meer praktisch. 

Daarna begaven velen zich onder de processiegangers die zich allemaal aan het aankleden waren. Prachtig geschminkt en rijkelijk uitgedost stond en zat iedereen klaar. Vooral ook afwachtend wat het weer zou doen. ‘Wat er ook voor weer komt, we lopen vandaag per se de Bloedprocessie’, zei een enthousiaste deelnemer. ‘We moet en wel, want het is vandaag een bijzondere dag: 100 jaar de bloeddoek in Boxtel en 100 jaar processie door Boxtel, wat wil je nog meer hebben.’ 

De speciale gasten uit België schoven aan bij de goed verzorgde lunch. Daar was ook het voltallige college van Burgemeester en Wethouders aanwezig, alsmede de besturen van de Heilig Bloedstichting en de Heilig Hartparochie. Korte toespraken werden gehouden, cadeautjes en herinneringen werden uitgedeeld en vooral veel gedachten uitgewisseld.
Aansluitend maakte iedereen zich op voor de processie: de een ging zich aankleden, anderen verfristen zich en weer anderen maakten de ene foto na de andere.

Om 15.00 uur vertrok te (Bloed)processie, rijk aangekleed met de Boxtels Harmonie, veel figuranten (meer dan de afgelopen jaren), heuse paarden, karren en zangers. En natuurlijk de schrijn, gedragen door de schrijndragers, met daarin de bloeddoek, goed ingepakt. Een ingetogen stoet met veel verhalen onderweg die later in de basiliek nog eens herhaald werden. Alle gasten uit België liepen ook mee, de een nog mooier uitgedost dan de ander. Onderweg druppelde het wat en er viel een stevige  maar korte bui. De processie werd alsnog gezegend. Maar de zon erna maakte alles goed en droogde de kledij. Alles bij elkaar een hele gebeurtenis die er mag zijn en dat al meer dan 100 jaar. Vandaar ook dat op vrijdag 13 februari 2015 de Bloedprocessie werd bijgeschreven op de lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Na de gebruikelijke afsluiting van de processie in de basiliek was iedereen welkom in de spiegeltent op Stapelen. Daar was een extra feest voor alle deelnemers, sjouwers, werkers, muzikanten, bestuursleden, collegeleden en alle sympathisanten van de Heilig Bloedprocessie. Deze werden allen door de voorzitter van het bestuur van de stichting, Adrie van Osch, heel hartelijk bedankt voor alle inzet. 
Het was er heel gezellig vooral toen de regen met bakken uit de lucht viel. ‘Zo, nu mag het regenen zoveel als het wil, want de processie is ruimschoots voorbij’, zei een van de tafelgenoten. Toch liep hij even later naar een van de tentenbouwers om te vragen of de tent wel goed was vastgezet want het ging buiten flink tekeer.

In de latere uurtjes werd de dag afgesloten, voor velen weer een ervaring en een mooie feestdag rijker. Een feest dat tot in lengte van dagen behouden moet blijven…
Hieronder vindt u een aantal links. Klik erop en u kun van heel veel zaken nagenieten…

o De vieringen en bijeenkomsten in de Sint-Petrusbasiliek.      

o Fotoalbums, lang en kort van de hele dag

o Muziek van Adrie en Geertjan tijdens de lezing van bisschop Gerard de Korte

Veel kijk- en luisterplezier!


Een hoogmis met twee bisschoppen!