Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Klokken luiden een kunst!

14-10-2015

Workshop luiden de klokken op 10 oktober: een genot

Afgelopen zaterdag mochten wij van uit onze parochie met 5 kosters naar de workshop ‘Luiden van de klokken’, die door het Bisdom werd gegeven in de Willibrorduskerk te Deurne.

We werden gastvrij ontvangen door de pastoor en het kerkbestuur van die parochie met koffie en thee. Daarna werden we welkom geheten door Bert Augustus die werkzaam is bij Eijsbouts klokkengieterij in Asten, die ook tevens organist is in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode.

Door middel van een geweldige PowerPoint gaf hij met beeld en geluid aan hoe bijzonder het is dat we luidkokken hebben in onze kerken. Er zijn veel kerken die maar één luidklok hebben. Maar er zijn ook verschillende kerken die meerdere luidklokken hebben zoals de Sint Petrusbasiliek in Boxtel met 4 luidklokken en de Sint Jans Onthoofdingkerk in Liempde met 3 luidklokken. 

De kerk met de meeste luidklokken in ons bisdom is de kathedraal Sint Jan in Den Bosch met 11 luidklokken. Als je de beschikking hebt over 4 luidklokken kun je deze afzonderlijk luiden, maar ook in allerlei combinaties. Er zijn wel 15 mogelijkheden. De Sint Jan met zijn 11 luidklokken heeft zelfs 37 mogelijkheden. Daarmee toonde Bert Augustus aan dat er voor elke gelegenheid en feest kan worden gevarieerd. Daarom is het wenselijk een luidschema te hebben; de indeling van de wereldlijke liturgie is daarvoor de lijddraad. 

Na deze presentatie gingen we naar de luidzolder in de kerk waar we konden zien hoe het werkt, klinkt en voelt. Daarna gingen we via de gewelven weer terug naar de prachtige kerk. Vervolgens vertelde Ester Sijp van de Gregoriusvereniging over luidklokken en de liturgie, waarnaar we de opdracht kregen om een luidschema te maken voor onze eigen kerk. 

Na 3 leerzame uren keerde we weer huiswaarts en dankbaar dat we deze workshop mochten bijwonen.


Enkele luidklokken van de kathedraal Sint Jan