Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

De dialoog aangaan...

30-03-2017

Een vruchtbare avond

Eerder werd al bericht, met foto's, over de lezing van Kerk in Nood 'Islam: uitdaging of bedreiging?' die door ruim 65 vertegenwoordigers van de verschillende christelijke en moslimgemeenschappen die onze parochie rijk is, werd bezocht. Onderstaand volgt een inhoudelijk verslag.

De inleiding werd verzorgd door Joris van Voorst, de directeur van de genoemde organisatie. Kerk in Nood is wereldwijde katholieke organisatie die gesticht is door de spekpater Werenfried van Straaten in 1947. Ze hebben oog en zorg voor de pastorale nood wereldwijd, voor de vorming en opleiding van priesters en religieuzen, de transportmogelijkheden van hen alsmede de concrete hulp bij vervolgingen van de christenen en de catechese.

Volgens de vorige paus Benedictus XVI zijn er twee wereldwijde bedreigingen op het gebied van het geloof. Dit zijn het relativisme en secularisme dat vooral opgeld doet in het Westen en het religieus fundamentalisme dat zich wereldwijd voordoet. Er worden momenteel 100 mln gelovigen vervolgd waarvan 75% christen is. Van de 20 landen waar deze vervolging het sterkste is zijn er 14 islamitisch georiënteerd.

De inleider onderscheidt drie groepen moslims: de gematigde, de radicale en de hervormende groep. Volgens de aanwezige vertegenwoordigers van de Marokkaanse en Turkse gemeenschap is er echter sprake van één Islam...

De vijf pijlers van het islamistische geloof, die we ook kennen binnen het christendom,zijn: de geloofsbelijdenis (shadale), het gebed (salaat), de vasten (saum), het geven van aalmoezen (zakaat) en het op bedevaart gaan (hadj). De twee belangrijkste boeken zijn de Koran en de Hadith. Er bestaan daarnaast vijf gelijkenissen met het christendom te weten: er is een unieke God: Hij is de onderhouder van het universum; er zijn engelen; alsook profeten of boodschappers van God; en er is een dag van het oordeel. Het belangrijkste verschilpunt is de positie van Jezus Christus. Hij is een belangrijke profeet die geboren is uit een maagd maar Hij is volgens de Islam niet de zoon van God. Hij heeft wonderen gedaan met de toestemming van God maar is niet aan het kruis gestorven en verrezen. Er bestaat geen drie-eenheid.

Daarna besteedt de inleider aandacht aan de verwarring die er bestaat over de omgang met de niet moslims binnen de Islam. Er wordt een onderscheid gemaakt naar de mensen van het Boek (joden, christenen en moslims). Zij hebben een beschermde maar ondergeschikte positie binnen de Islam tot uitdrukking komend in het verzoek tot bekering, het betalen van belasting of het verlaten van het land... De vertegenwoordigers van beide genoemde gemeenschappen geven echter aan dat er vrijheid is van geloof en dat er geen dwang bestaat.

"Uitdaging of bedreiging?' De bedreiging mogen we verwachten van de radicale moslims die wereldwijd slachtoffers maken onder alle geloven. Echter de omvang van deze groep, die onder verschillende namen bekend staan, is 85.000 tot 100.000 personen wat gelijk staat aan 0,0075% van de moslims. De uitdaging voor ons ligt in de relatie met de gematigde moslims. We worden uitgedaagd tot een wederzijdse niet veroordelende houding van mededogen vanuit het bewustzijn en het praktiseren van onze christelijke identiteit. We mogen vanuit onze (verschillende) verbondenheid met Christus in een  begripvolle en open houding van wederzijdsheid met elkaar proberen samen te leven. Een theologische dialoog is daarentegen een brug te ver...

Enige voorbeelden van de genoemde dialoog zijn: in de Centraal Afrikaanse Republiek waar de aartsbisschop, een protestantse pastor en een imam door het land trekken om de vrede te praktiseren; de vredesradio in Kenia; en het inzetten van het eigen leven zoals pater Frans van der Lugt in Syrië en pater Sebastiano op de Filipijnen (hij leeft nog)... De kernzin is dit verband is : "Bemin uw naaste!"

Na de inleiding ontspon zich een levendig gesprek tussen de vertegenwoordigers van de verschillende gemeenschappen, werden handen geschud, werd kennis gemaakt en kwam de dialoog al op gang... Aan het eind van de avond werden er door Kerk in Nood nog 2 boeken verloot. De gelukkige winnaars waren de dames Vos en Schevers! Er werd nog lange tijd nagepraat door de verschillende deelnemers aan deze avond. Met recht, een mooie en vruchtbare avond met dank aan de vrijwilligers die deze avond begeleid hebben. Bemin uw naaste...!! Voor een fotoreportage klik op deze link of ga naar 'Fotoalbums'. 

Meer informatie:


Er waren ongeveer 65 bezoekers aanwezig...