Eenheid in verscheidenheid

Klik hieronder op een kerkdorp

A | A | A

nieuws

Er heerst angst en onzekerheid

29-03-2020

Want Hij is als mens naast ons komen staan midden in onze kwetsbaarheid en nood 

Door de verspreiding van het Coronavirus is heel onze wereld van slag. Het maatschappelijke leven is op veel plaatsen stilgelegd. Alle bijeenkomsten en activiteiten zijn afgelast. Iedereen moet in zijn eentje maar een beetje aanmodderen en alle sociale contacten vermijden. Bovendien is er overal angst en onzekerheid. Angst om zelf besmet te raken of om anderen te besmetten. Onzekerheid over hoelang dit nog gaat duren. 

Iemand die zelf ook in zo’n situatie zat, was Lazarus, de broer van Marta en Maria, over wie we in het Evangelie hoorden. Hij was eerst ernstig ziek geworden en is niet lang daarna ook overleden. Hij kreeg te maken met de kwetsbaarheid en sterfelijkheid van ons mensen waarmee wij nu zelf ook volop geconfronteerd worden. 

Op zulke momenten van kwetsbaarheid, onzekerheid en angst is het goed om ons tot onze Heer te richten, om ons uitkomst te bieden en een uitweg te vinden. De zussen van Lazarus lieten daarom aan Jezus het bericht overbrengen: “Heer, hem die gij liefhebt, is ziek”. Hetzelfde kunnen wij nu over onze mensheid zeggen: “Heer, de mensheid die gij liefhebt is ziek”. Wat we vervolgens zien in het Evangelieverhaal is dat er niet meteen uitkomst komt. Het geduld van Lazarus en zijn zussen wordt op de proef gesteld. Ja het lijkt nog erger te worden meer nog, Lazarus gaat zelfs dood. Het lijkt allemaal voor niets te zijn geweest. Of is er toch nog hoop?

Als Jezus aan Marta vraagt of zij gelooft dat er nog hoop is dan antwoordt zij: Ja, na dit leven, op de laatste dag is er verrijzenis. Maar Jezus antwoordt haar: “Dat klopt wel maar ook nu al kan er verrijzenis komen. Want Ik ben de verrijzenis en het leven. Ik ben gekomen om jullie te ontrukken aan het bederf van de dood en om jullie volheid van leven te brengen. Durf daarin te geloven. Durf in Mij te geloven.”

Deze woorden zijn ook voor ons allen nu van belang. Laten wij durven geloven dat de Levenskracht van onze Schepper sterker is dan ziekte en dood. Roepen wij in deze dagen daarom extra zijn bijstand in. Roepen wij heel bijzonder de bijstand van onze Heer Jezus Christus in want Hij is als mens naast ons komen staan midden in onze kwetsbaarheid en nood om ons te laten delen in zijn heilzame kracht. En laten we vanuit die kracht van ons geloof ook al het mogelijke te doen om het leven van de mensen te ondersteunen en te beschermen. Eén van die dingen die we daarvoor kunnen doen is het ondersteunen van de Vastenactie. Daarom geef ik Riet van de MOV-groep graag het woord om ons daar iets over te vertellen.

Pastoor Geertjan van Rossem